Tuz stresine karşı bazı zeytin çeşitlerinin savunma stratejileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada sodyum klorürün (NaCl) farklı dozlarının (0, 75 ve 150 mM) Olea europea L'nin Gemlik, Kilis Yağlık ve Nizip Yağlık çeşitlerindeoluşturduğu fizyolojik ve biyokimyasal etkiler araştırılmıştır. Toplam klorofil miktarı, 75 mM NaCl dozunda en yüksek, 150 mM dozunda en düşük düzeyde belirlenmiştir. Çeşitler bakımından ise en düşük toplam klorofil miktarı Gemlik çeşidinde, en yüksek Kilis Yağlık çeşidinde elde edilmiştir. Farklı tuz konsantrasyonları çeşitlerin toplam fenol ve protein içeriklerini etkilememiştir. Toplam flavonoid içerikleri ise 150 mM NaCl dozunda 50,13 mg/g QE ile en yüksek, 47,72 mg/g QE ile 75 mM dozda en düşük bulunmuştur. Toplam flanovoid içeriği çeşitler arasında da Gemlik çeşidinde en yüksek, Kilis Yağlık çeşidinde en düşük düzeyde tespit edilmiştir.Sonuç olarak tuzlu koşullar altında klorofil miktarının azaldığı ve çeşitlerin bu konuda farklı tepkiler verdiği ayrıca tuzlu koşulların yapraklardaki toplam fenol ve protein miktarına etkisinin az olmasına karşın toplam flavanoid miktarına etkisi önemli bulunmuştur.Anahtar Kelimeler: klorofil, Olea europaeaL, protein, toplam fenolik maddeler, toplam flavanoid,tuzluluk In this study, the effects of different sodium chloride (NaCl) salinity levels (0, 75, and 150 mM) on physiological and biochemical parameters of Olea europaea L. cultivars (Gemlik, Kilis Yağlık, and Nizip Yağlık) were investigated. The highest total chlorophyll content was obtained under 75 mM salinity level while the lowest one was determined under 150 mM salinity. With respect to the cultivars, the highest chlorophyll content was found in Kilis Yağlık cv. whereas the lowest value was obtained in Gemlik. Different salinity concentration did not influence the total phenolic content and protein content of cultivars. However; flavonoid content was determined to be highest under 150 mM with 50,13 mg/g QE but the lowest value was 42, 72 mg/g QE under 75 mM salinity level. Regarding with cultivars, total flavonoid content was ascertained for Gemlik cv. while it was lowest for Kilis Yağlık cv. Accordingly, it can be deduced that salinity decreased the chlorophyll content and cultivars showed different reactions against salinity and its doses. In addition, it influenced total phenolic and protein content in small quantities except that flavonoids were differently synthesized against salinity levels.Keywords:Chlorophyll, Olea europaea L., protein, total phenolic matter, total flavonoid,salinity
Collections