Bazı biber genotiplerinin PVYV (pepper vein yellows virus)`ye tepkilerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Biberlerde Biber Sarı Damar Virüsü (PVYV) dayanıklılık kaynağı belirlemek amacı ile 30 biber genotipinde yaprak bitleri aracılığı ile ve arazi koşullarında çalışmalar yürütülmüştür. Çalışmalar sonucunda yaprak ve yaprak damar aralarındaki renk açılması, bitkide genel sarılık, meyvedeki şekil bozukluğu ve renk değişimleri gibi simptomatolojik gözlemler dikkate alınarak bitki yaprak ve meyvelerinden örnekler toplanmıştır. DAS-ELISA yöntemi ile virüsün genotiplerde multiplikasyonu belirlenmiş etmen RT-PCR ve sekans analizi sonucu doğrulanmıştır. Çalışmada vektörlerle yapılan bulaştırmalar ve arazi çalışmaları sonucu Yolo Wonder, Yolo Y, W4 ve Sangria çeşitlerinin etmene duyarlı olduğu belirlenmiştir. PM 1615=HD330, PM 1050=Bousso 10, PM 1088=Bojonegro ve PM 1694=Mayfouq genotiplerinin etmene dayanıklı olabileceği ancak vektörler aracılığı etmen ile bulaştırılarak doğrulanması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. In this study in order to determine the source of resistance to PVYV in the 30 pepper genotypes, samples from plant leaves and fruits were collected considering the symptomatological observations such as coloring between leaves and leaf veins, general jaundice in the plant, deformations in the fruit and color changes after aphid transmission and open field studies. Multiplication of the virus on the pepper genotypes had been determined by DAS-ELISA and confirmed by RT-PCR and sequence analysis. As a result of the aphid transmission, it was determined that Yolo Wonder, Yolo Y, W4 and Sangria were susceptible to the disease and PM 1615=HD330, PM: 1050=Bousso 10, PM 1088=Bojonegro ve PM 1694=Mayfouq genotypes were found be able to resist to the pathogen but the resistance has to confirmed by aphid transmission.
Collections