Kilis ekolojik koşullarında yetişen sumak (Rhus coriaria L.) meyvesinin mineral madde içeriği ve antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada Kilis yöresinde doğal olarak yetişen ve halkın yemeklerinde sıklıkla kullandığı sumak (Rhus coriaria L.) meyvesinin antimikrobiyal aktivitesinin belirlenmesi ve kullanılan patojenlerin antibiyogramlarının yapılması amaçlanmıştır.Sumak (Rhus coriaria L.) meyvesinin Etanol, Metanol, Su ve Petrol Eteri ekstraktlarının antimikrobiyal aktivitesi araştırıldı. Elde edilen ekstrelerin antimikrobiyal etkisi disk difüzyon yöntemine göre Escherichia coli, Staphlococcus aureus, Pseudomonas spp., bakteri suşları ve Penicillium.thomi, Aspergillus parasiticus fungusları üzerinde test edildi. Rhus coriaria L. meyvesinin çeşitli çözgenler yardımı ile elde edilen ekstrelerinin farklı test mikroorganizmalarına karşı antibakteriyel etkileri disk difüzyon metodu ile ölçülmüştür.Yapılan çalışmada çeşitli antibiyotik disklerine karşı, kullanılan bakterilerin duyarlı/ dirençli olduğu, kullanılan mikroorganizmalar içerisinden Etanol ekstraktının S. aureus türüne en fazla 33 mm etki gösterdiği belirlenmiştir. Kullanılan fungusların metanol ekstraklarının (10-30 mm) etkisi daha fazla olduğu belirlenmiştir. Petrol eteri ekstraktlarının kullanılan mikroorganizmalara karşı etki etmediği gözlemlenmiştir.Genel olarak antimikrobiyal özelliğinin olduğu ve doğal ürün olarak mikroorganizmalara karşı koruyucu etkisi bulunduğu tespit edilmiştir. Sumak diğer bölgelere göre yörede bol tüketilen doğal gıda maddesidir. Dünya çapında ticari boyutlarının ele alınması ülkemiz kalkınmasında önemli gelir kaynağı olacağı düşünülmektedir. In this study, it was aimed to determine the antimicrobial activity of sumac (Rhus coriaria L.) fruits naturally grown in Kilis region and frequently used in the food of the people and to make antibiograms of the used pathogens.The antimicrobial activity of ethanol, methanol, water and petroleum ether extracts of Sumac (Rhus coriaria L.) fruits was investigated. The antimicrobial effect of the obtained extracts was tested on Escherichia coli, Staphlococcus aureus, Pseudomonas spp., Bacterial strains and Penicillium thomi and Aspergillus parasiticus fungi according to disk diffusion method. Antibacterial effects of extracts of Rhus coriaria L. fruits with different solvents on different test microorganisms were measured by disc diffusion method.In the study, it was determined that the bacteria used were susceptible / resistant to various antibiotic discs, and that the ethanol extract from the microorganisms used had a maximum effect of 33 mm on the S. aureus strain. Methanol extracts (10-30 mm) of the fungi used were found to be more effective. It has been observed that petroleum ether extracts do not act against the microorganisms used.In general, it has been determined that there is antimicrobial property and protective effect against microorganisms as a natural product. Sumac is a natural food substance abundantly consumed in the region according to other regions. Consideration of commercial dimensions around the world is considered to be an important source of income in the development of our country.
Collections