Kilis bölgesindeki zeytin bahçelerinin beslenme durumu ve toprak bitki ilişkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Güneydoğu Anadolu Bölgesi zeytin yetiştiriciliğinde önemli bir potansiyele sahiptir. Bu bölgedeki periyodisite ve verim düşüklüğünün sebebi zeytin bahçelerinin beslenme durumu ve kuraklıktır. Bu çalışma Kilis ve çevresinde Kilis yağlık çeşidinin yetiştirildiği zeytin bahçelerinin beslenme ve verimlilik durumlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla tüm bölgeyi temsil edecek şekilde Kilis bölgesindeki 25 kapama zeytin bahçesinden 2 yıl süreyle toprak ve yaprak örnekleri alınarak incelenmiştir. Bahçelerin beslenme durumu ortaya çıkarılması amacıyla toprak örneklerinin, toplam kireç (CaCO3), toprak reaksiyonu (pH), organik madde (OM) içerikleri ile zeytin yapraklarının makro-mikro besin element içerikleri analiz edilmiştir.Sonuç olarak yaprakların besin içeriği bakımında lokasyonlar arasında farklılıklar bulunduğu, zeytin bahçeleri için verilen referans değerleri açısından N ve P düşük veya çok düşük, K çok düşük, Ca, Mg, Cu, Mn ve Cu düşük, Fe ise yeterli bulunmuştur. Toprak özellikleri bakımından ise yine lokasyonlar arasında farklılıkların bulunduğu, toprakların referans sınır değerlerine göre toprak reaksiyonu bakımından alkali, organik madde bakımından az, P, K, Mg, Cu, Fe ve Zn yeterli, Ca yüksek, Mn ise az kategorisinde yer almıştır. Toprakta Fosfor, Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum, Bakır, Demir, Mangan ve Çinko içeriğinin ürünsüz yılda daha fazla ürünlü yılda ise daha az olduğu tespit edilmiştir. Southeast Anatolia Region has an important potential in terms of olive cultivation. The reasons for the alternate bearing and low yield in this region are the nutritional status of the olive orchards and drought. This study was carried out to determine the nutritional and fertility status of olive orchards where Kilis Yaglık varieties were grown in Kilis region. For this purpose, soil and leaf samples were taken for 2 years from 25 olive orchards represent the whole region in Kilis and determined. In order to determine the nutritional status of the orchards, total lime (CaCO3), soil reaction (pH), organic matter (OM) of soil samples and macro-micro nutrients of olive leaves were analyzed.As results, there were differences between locations and in terms of reference values given for olive groves, N and P were low or very low, K was very low, Ca, Mg, Cu, Mn and Cu were low and Fe was sufficient according to nutrient content of the leaves. For soil characteristics, there were also differences between locations and in terms to the reference limit values of the soils, soil reaction was alkaline, organic matter was low; P, K, Mg, Cu, Fe and Zn were sufficient, Ca was high and Mn was less. Phosphorus, Potassium, Calcium, Magnesium, Copper, Iron, Manganese, Zinc content of soil were high in `off` year and less in `on` year.
Collections