Satışa sunulan sofralık zeytin örneklerinde mikrofungus florasının belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Fungus türleri hemen hemen her ortamda bulunabilme yeteneğine sahiptir. Bu sebep ile özellikle gıda kaynaklarında bulunma durumlarının incelenmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmada Gaziantep ve Kilis illerinden halka açık yerlerde satışı yapılan gemlik tipi salamura siyah zeytin örnekleri 14 farklı istasyondan örneklenmiştir. Örnekler uygun koşullarda öncelikle Rose Bengal Streptomisin Agar (RBSA) ekimleri yapılmıştır. Tek kültür kolonilerin elde edilmesi için Malt Ekstrakt Agar (MEA) ve Patates Dekstroz Agar (PDA) besi yerlerine ekimleri yapılarak makro ve mikro morfolojilerine göre cins ve tür düzeyinde tanımlamaları yapılmıştır.Çalışma bulgularına göre zeytin örneklerinde hava kaynaklı fungal flora bulunduğu tespit edilmiştir. Çalışmada Kilis ilinden alınan numunelerin daha yoğun fungus florasına sahip olduğu belirlenmiştir. Zeytin numunelerinde başta Penicillium spp. nin bulunduğu, nadir de olsa diğer türler ile de maruziyetinin bulunduğu belirlenmiştir. Fungus species have the ability to be found in almost any environment. For this reason, it is important to examine the availability of food sources. In this study, samples of brine black olives made from Gaziantep and Kilis provinces in public places were sampled from 14 different stations.Specimens were firstly treated with Rose Bengal Streptomycin Agar (RBSA) under favorable conditions. In order to obtain single culture colonies, they were planted on Malt Extract Agar (MEA) and Potato Dextrose Agar (PDA) media and their definitions were made according to their macro and micro morphologies.According to the findings of the study, it was found that airborne fungal flora was found in olive samples. In the study, it was determined that samples taken from Kilis province have more intense fungal flora. Penicillium spp. It is determined that there is a rare exposure to other species.
Collections