Hemoglobin ve elastinin nonenzimatik glikozillenmeleri üzerine aminoguanidin etkisinin in vitro incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu tez çalışmasında diabet ve yaşlılık komplikasyonlarının etiyolojilerinde önemli olabilecekleri bazı araştırıcılar tarafından öne sürülen nonenzimatik glikozillenme reaksiyonlarının inhibisyonu amaçlandı ve inhibitor olduğu öne sürülen ve insanlarda da kullanıldığı açıklanan amino- guanidinin çözünür bir protein olan hemoglobin ile bir skleroprotein olan elastinin nonenzimatik glikozillenmeleri üzerine etkileri in vitro koşullarda incelendi. Aminoguanidinin çalışılan in vitro deney koşulların da hemoglobinin glikozillenmesini % 22.20 elastinin glikozillenmesini % 38.66 oranında inhibe ettiği bulundu. Aminoguanidinin elastinin glikozillenmesini amino grupları aracılığı ile glukozun karbonil gruplarına bağlanarak inhibe ettiği, hemoglobinin glikozillenmesini ise aynı mekanizma ile ve/veya eritrosit membranmın glukoz geçirgenliğini azaltarak inhibe ettiği öne sürüldü. Organizmanın glukozdan yararlanmasını sınırlayıcı bu tür bir inhibisyon mekanizmasının fizyolojik öneminin tartışmalı olacağı belirtildi ve aminoguanidinin diğer organizma proteinlerinin de nonenzimatik glikozillenmeleri üzerine olan etkilerinin in vitro çalışmalarla saptanması gerektiği açıklandı.
Collections