İntravenöz glukoz tolerans testi esnasındaki glisemi ve insülinemi düzeyleri üzerine parotinin etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
6. ÖZET Bu çalışma, parotin hormonunun Glukoz Toleransı üzerine etkilerini ve bu etkilerin hangi mekanizma ile olduğunu araştırmak amacıyla yapıldı. Bu amaçla DETAM'dan sağlanan ve ağırlıkları 1,7-2,8 kg arasında değişen 10 dişi, 8 erkek Yeni Zelanda Albino tipi 18 tavşan Kullanıl dı. 12 saat aç bırakılmış olan tavşanlara yapılan int- ravenöz Glukoz Tolerans Testi esnasında kan glukoz ve in sulin düzeyleri tayin edildi. Parotinden bağımsız olarak yapılan bu ilk testten sonra tavşanlar, 1 hafta- 10 gün süre ile dinlendirildiler. İkinci aşamada aynı test, 1 mg/kg PHCP injeksiyo- nundan sonra tekrarlandı. PHCP injeksiyonundan önceki aritmetik ortalama ve standart sapmalar, Glukoz Aç = 60,27+15,94 insülin Aç = 27,08+ 9,85 mg% 30'=186, 94+48, 66 uIu/ml 30'= 85,16+71,66 60'= 95,83+26,30 60'= 29,08+11,64 90'= 82,50+19,94 90'= 24,47+ 8,15 120'= 88,61+16,25 120'= 24,66+ 8,57 180'= 89,16+20,31 180'= 23,69+ 7,92- 63 - PHCP injeksiyonundan sonraki aritmetik ortalama ve standart sapmalar, Glukoz 30' = 147,22+36,30 insülin 30' = 131,38+94,21 mg% 60' = 77,22+18,72 uIu/ml 60' = 35,27+17,66 90* = 73,61+17,55 90' = 24,44^10,10 120* = 79,72+18,42 120` = 26,36+11,16 180' = 77,22+17,50 180' = 23,38+ 9'01 olarak bulundu. Bulunan bu sonuçlara göre yapılan istatistik hesap lardan `t` ideğe-rleri bulunmuştur PHCP injeksiyonundan önce ve sonra olmak üzere yapılan i. V.G. T. Testleri esnasındaki glukoz değerlerinde 30 ve 60 dakikalarda ileri derecede anlamlı bir azalış saptanmıştır (p<0,001). 90. dakikada azalış anlamsızdır (p>0,l). 120. ve 180. dakikalarda ise istatistik açıdan önemli derecede azalma saptanmıştır (P <0,05). İnsülin değerlerinde ise 30. dakikada istatistik olarak ileri derecede anlamlı bir artış saptandı (p<0,001) 60. dakikada (p>0,l) ve 90,120,180. dakikalarda (p>0,2) istatistik açıdan anlamlı bir sonuç alınmamıştır. Böylece araştırmanın sonuçlarından parotinin Glu koz Toleransı esnasındaki kan glukoz düzeylerini düşürdüğü buna paralel olarak insülin düzeylerini arttırdığı görül müş ve Glikoz Toleransını arttırdığı sonucuna varılmıştır. Parotinin bu etkilerini serumdaki insülin düzeylerini arttırma yolu ile yapmış olduğu kanıtlanmıştır.
Collections