Brucella bakterilerinin peynirden ayrılması için balıklı besiyeri geliştirilmesi ve İstanbul piyasasında satılan peynirlerde Brucella ve Listeria bakterilerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET İstanbul piyasasında satılan peynirlerde Brucella ve Listeria bakterilerinin varlığını araştırmak ve mikroplarla bulaşık muayene maddelerinden Brucella ve Listeria bakterilerini ayırmak için, piyasadan rastgele toplanan 30 beyaz peynir, 30 tulum peyniri, 30 lor peyniri örneğini incelemeye aldık ve Brucella bakterilerinin ayırımı için yerli olanaklarla ucuza mal olan ve çok yönlü faydalandığımız balıklı besiyerini geliştirerek kullandık. % 0,3 Tuzlu su ile 1/3 oranında sulandırılmış ana balıklı buyyon ve aynı şekilde agar agar katılarak katı olarak hazırladığımız besiyerlerine maya özü, glikoz, sodyum sülfit, Bacitrasin, Polimiksin B, Cycloheximid ilave edildiğinde, Pendik Veteriner Araştırma Enstitüsünden elde edilen Brucella S 19 aşı kökeni eklenen peynir çözeltilerinden Brucella bakterilerinin ayrıldığını gördük. İstanbul'da topladığımız 90 peynir örneğinin hiçbirinde Brucella bakterisi ayıramadık. Bu peynir örneklerinden toplam 25 Listeria kökeni ayırdık. Bunlardan 7 tanesinin L monocytogenes, ayrıca 12'sinin L. grayi, 3'ünün L innocva, birer tanesinin Livanoui, L seeligeri, Lmurayi olduğunu belirledik.
Collections