Örgütsel güven ve örgütsel stres ilişkisi: Mutfak departmanı işgörenleri örneği
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Emek yoğun bir sektör olarak kabul edilen turizmde sunulan hizmetlerin kalitesinde işgörenler belirleyici bir role sahiptirler. Bu bağlamda turizm işletmelerinde başarılı bir takım çalışmasından söz edilebilmesi için örgütsel güvenin sağlanması ve sürekliliği gerekmektedir. Bununla birlikte işletmelerde işgören verimliliğini artırmada adına öne çıkartılması gereken bir diğer durum ise örgütsel stresin azaltılması olarak gösterilmektedir. Bu araştırmada, turizm amaçlı hizmet sunan yiyecek ve içecek işletmelerinin mutfak departmanı işgörenleri perspektifinden örgütsel güven ve örgütsel stres ilişkisi test edilmektedir. Batı Karadeniz Bölümü içerisinde yer alan ve yerli ve yabancı turistler için önemli bir varış noktası olan Safranbolu ve Amasra ilçelerindeki mutfak departmanı çalışanlarından elde edilen veriler kapsamında turizm işletmelerindeki örgütsel güven ve örgütsel stres ilişkisi test edilmiştir. Bu amaç doğrultusunda 243 işgörene, Temmuz-Ağustos 2016 döneminde veri toplamak amacıyla anket uygulanmıştır. Anket verileri, örgütsel güven (arkadaşa güven, örgüte güven) ve örgütsel stres (bireysel, örgütsel) ilişkisi kapsamında `yüzde`, `frekans`, `bağımsız örneklemler için t-testi`, `tek faktörlü varyans analizi`, `Tukey (HSD) testi` ve `korelasyon` kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları kapsamında; mutfak departmanı işgörenlerinin örgütsel güvene yönelik düşünceleri ile örgütsel stres durumları arasında (r=-0,242; p=0,000) negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bu ilişki kapsamında, mutfak departmanı çalışanlarının örgütsel güvenlerinin artırılması durumunda stres durumlarının %24,2 oranında azalacağını söylemek yerinde olacaktır.Anahtar Sözcükler : Örgütsel güven, örgütsel stres, yiyecek ve içecek iĢletmeleri,mutfak departmanı. Employees play a crucial role in the quality of services in tourism sector, which has been considered as a labor-intensive sector. Within this context, sustainable organizational trust is required for successful teamwork in tourism enterprises. Another factor that should be prioritized in increasing the productivity of the employees is the attempt to decrease organizational stress. This study tests the relationship between organizational trust and organization stress from the perspective of the employees working in the kitchen of the tourism enterprises that operate in food and beverage sector. Between July and August 2016, data was obtained by conducting a survey on 243 employees working in cuisine department of the touristic enterprises that operate in Safranbolu and Amasra districts, which are important destinations for both the domestic and foreign tourists, and located in the Western Black Sea region of Turkey. Data within the context of the relationship between organizational trust (trust in friends and the organization) and organizational stress (individual, organizational) was analyzed by using percentage, frequency, T-test for independent samples, single direction variation analysis, Tukey's test and correlation analysis. The study found negative and meaningful relationship between the opinions of the employees working in the cuisine department on organizational trust and their levels of organizational stress (r=0,242; p=0,000). The finding indicates that an attempt to increase the organizational trust levels of the employees working in the cuisine department will result with a 24.2% decrease in the organizational stress levels of these employees.Key Words :Organizational Trust, Organizational Stress, Food and Beverage Enterprises, Department of Cuisine
Collections