Kolorektal cerrahi girişimlerde ameliyat sonrası komplikasyonların clavien-dindo sınıflandırılması ile değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZETGiriş ve Amaç: Cerrahi komplikasyonların standardize ve hassas bir şekilde kayıt altına alınması kalite kontrolü için temeldir. Kalite değerlendirmesine olan ilginin artmasına rağmen ameliyat sonrası görülen komplikasyonları tanımlama ve sınıflandırma konusunda görüş birliği halen yoktur. Kolorektal Cerrahi girişimler sonrasında görülen komplikasyonların Clavien-Dindo sınıflamasına göre prospektif olarak düzenlenen bir veri toplama sonrasında standardizasyonunu ve ciddiyetinin derecelemesini belirlemek amacıyla bu çalışmayı planladık.Gereç ve yöntem: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda 1 Ağustos 2014 – 30 Nisan 2015 tarihleri arasında kolorektal cerrahi girişim uygulanan 52 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik verileri, preoperatif değerlendirmeleri, ameliyat sonrası günlük gözlem verileri, medikal tedavileri prospektif olarak değerlendirilerek Clavien-Dindo sınıflamasına uyarlandı.Bulgular: Hastaların 22'si (%42,3) kadın, 30'u (%57,7) erkekti ve yaş ortalaması 55,38 (±15,86) olarak tespit edildi. Hastaların 28'inde (53,8%) Derece I, 18'inde (%34,6) Derece II, 6'sında (%11,5) Derece III ve üstü komplikasyon görüldü. Komplikasyon derecesi ile ameliyat süresi arasında istatistiksel olarak anlamlı fark mevcuttu (p:0,001). Ayrıca stoma açılan hastalar ile komplikasyon derecesi arasında anlamlı ilişki mevcuttu(p:0,01). Kolorektal cerrahi sonrasında Derece II olarak değerlendirilen kan transfüzyonu, en sık karşılaşılan sorun olarak görülmektedir (%36,5).Sonuç: Yaptığımız çalışma sonrasında Clavien-Dindo sınıflama sistemini kayıt altında tuttuğumuz hastaların değerlerinin kolayca uygulanabilir olması sebebi ile objektif, basit ve kullanışlı bulduk. Daha ileri klinik çalışmalar sonrasında yapılabilecek değişiklik ve/veya modifikasyonlarla abdominal cerrahi girişimlerin komplikasyonlarının derecelendirmesi için kabul edilebilir ve kullanışlı olabileceğini düşünmekteyiz. ABSTRACTBackgrund and Aim: Uniform and accurate reporting of surgical complications is the basis for quality control. Although quality assessment is gaining increasing attention, there is still no consensus on how to define and grade postoperative complications. We designed this study to determine the grading of severity and standardization of the complications by Clavien-Dindo classification after colorectal surgery by prospective data collection.Material and methods: In the department of General Surgery at Cerrahpasa Medical Faculty of Istanbul University, between 1 August 2014 – 30 April 2015, 52 patients who performed colorectal surgery were included in the present study. The demographic data of patients, preoperative evaluation, postoperative daily observation and medical treatments collected prospectively and adapted to Clavien-Dindo classification. Results: In our results, 22 (42,3%) patients were female and 30 (57,7%) were male. Mean age was 55,38 (±15,86). 28 (53,8%) patients were observed Grade I, 18 (34,6%) patients were Grade II and 6 (11,5%) patients were Grade III and higher. Mean operation time is statistically significant with complication grade (p:0,001). And also there was a significant relationship with complication grade and surgical procedure with stoma (p:0,01). Blood transfusion, evaluated as Grade II complication, is seen the most frequently encountered problem after colorectal surgery (36,5%). Conclusion: To our study, Clavien-Dindo grading system was objective and simple because the data recorded in our database were easily converted into this new classification. By the time, with minor modifications, it can easily be adopted and adjusted to any other surgical operations.
Collections