Ergenlerin beslenme davranışlarının sağlık davranışı etkileşim modeli doğrultusunda değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çalışma Sağlık Davranışı Etkileşim Modeli doğrultusunda ergenlerin beslenme davranışlarını ve BKİ değerlerini etkileyen faktörleri araştırmak amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirildi. Çalışmada, İstanbul Üsküdar İlçesinde Üsküdar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğrenim gören 1232 öğrenciden, çalışmaya katılmayı kabul eden 1093 kişiden oluşmuştur. Ergenlerin ilk aşamada boy ve kilo ölçümleri yapılmış olup, ikinci aşamada öğrenciler 16 sorudan oluşan tanıtıcı bilgiler ve Yeme Tutum Testi'inden oluşan anket sorularının cevaplanması istenmiştir. Elde edilen veriler ise bilgisayar ortamında değerlendirilerek Kruskal Wallis H Testi, Mann Whitney U Testi ve ki kare testi kullanılmıştır. Çalışmada, stres gibi olumsuz duygular ve ergenlerin kilo memnuniyetsizliği ile olumsuz yeme tutumu ve BKİ değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif bir ilişki bulunmuştur(p<0,05). Kız cinsiyet ve arkadaş ilişkilerinin kötü olması ile olumsuz yeme tutumu arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif bir ilişki bulunmuştur (p<0,05). Ergenlerin beslenme alışkanlıklarını geliştirmeyi amaçlayan programlarda sağlık profesyonellerinin, duygusal sorunlarla baş etme becerilerini geliştiren girişimlere ağırlık vermesi gerekmektedir.Anahtar Sözcükler: Ergen, Beslenme Davranışları, Sağlık Davranışı Etkileşim Modeli The study was conducted as a descriptive study in order to investigate the factors affecting nutritional behaviors and BMI values of adolescents in line with Health Behavior Interaction Model. The study consisted of 1232 students attending Üsküdar Vocational and Technical Anatolian High School in Üsküdar District of Istanbul and 1093 students who agreed to participate in the study. Height and weight measurements were made in the first stage of the adolescents. In the second stage, the students were asked to answer the questionnaire consisting of 16 questions and the Eating Attitude Test. The data obtained were evaluated by computer and Kruskal Wallis H Test, Mann Whitney U Test and chi-square test were used. In this study, a statistically significant positive relationship was found between negative emotions such as stress and weight dissatisfaction of adolescents and negative eating attitude and BMI values (p <0.05). There was a statistically significant positive relationship between poor sex and friend relationships and negative eating attitude (p <0.05). In programs aiming to improve the nutritional habits of adolescents, health professionals should focus on initiatives that improve their skills in coping with emotional problems.Key Words: Adolescents, Nutritional Behaviours, The Interaction Model of Health Behaviour
Collections