Measurement of Henry`s law constant of organochlorinated pesticides
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Adı-Soyadı :Serdar ÖZEROkul : zmir Yüksek Teknoloji EnstitüsüAnabilim Dalı :Kimya Mühendisli iProgramı : Kimya Mühendisli i (Yüksek Lisans)Tez Ba lı ı :ORGANOKLORLU PEST S DLER N HENRY SAB TLER N NÖLÇÜLMESÖZETÇevresel açıdan önemli birçok yarı uçucu organik bile ik, fiziksel vekimyasal özelliklerine ba lı olarak uzun mesafeli ta ınıma maruz kalmaktadır. Bubile iklerin buhar basınçları, çözünürlükleri ve dolaylı olarak Henry sabitleri uzunmesafeli ta ınımları sırasındaki kaderlerini belirleyen en önemli parametrelerdir.Özellikle hava-su ta ınımı sürecinde Henry sabiti büyük rol oynamaktadır. Buyüzden Henry sabitinin do ru ve direkt ölçümü gereklidir. Bu çalı mada, 17 de i ikorganoklorlu pestisitin Henry sabitleri deiyonize suda 5, 15, 20, 25 ve 35ºCsıcaklarında ve yapay deniz suyunda (3% NaCl) 15 ve 25ºC sıcaklıklarında dinamikdenge metodu ile ölçülmü tür.Deiyonize suda tüm bile ikler için Henry sabiti her 10ºC yükseli te ortalama%90 artmı tır. Tuzlu suyla yapılan deneylerde, Henry sabitleri 15 ve 25ºC dereceleriarasında %107 artmı tır. Organoklorlu pestisitlerin Henry sabitinin sıcaklıkba ımlılı ı Gibbs-Helmhotz denklemi ile incelenmi tir. Hava ve sudaki da ılımınhassasiyetini anlamaya yardımcı olan faz de i im entalpileri hesaplanmı ve budegerlerin literatürde bildirilen de erlerle ayni aralikta oldugu saptanmistir. Ölçülenen dü ük ve en büyük faz de i im entalpisi sırasıyla heptachlor (26.38±7.72 kj/mol) veγ-chlordane (63.32±3.04 kj/mol) için bulunmu tur. Gibbs-Helmhotz grafiklerinde herbile ik için tuzlu sudaki Henry sabitlerinin, deiyonize sudaki Henrysabitlerindendaha yuksek oldugu gozlenmistir. Sonuç olarak bile iklerin tuzlu suda, hava-suda ılımının hava fazına kaydı ı sonucuna varılmı tır. Name :Serdar ÖZERSchool : zmir Institute of TechnologyDepartment :Chemical EngineeringMajor :Chemical Engineering (Master)Title of Thesis : Measurement Of Henry?s Law Constant Of OrganochlorinatedPesticidesABSTRACTMost of the semi-volatile organic compounds, which areenvironmentally important, are subject to long range atmospheric transport due totheir chemical and physical properties. Their vapor pressure, solubility andindirectly Henry?s law constants are the most important parameters defining theirfate during transport of these compounds. Especially in the air-water exchangeprocess, Henry?s law constant plays an important role. Therefore accurate and directmeasurement of the Henry?s law constant are required for the most of the compoundpresent in the environment. In this study 17 organochlorine pesticides? Henry?s lawconstants were measured by a dynamic equilibration method at 5, 15, 20, 25 and 35ºCin deionized water. The salinity effect on Henry?s law constant of these compoundswere investigated by using 3% NaCl solution at 15 and 25ºC.For all compounds Henry?s law constant showed 90% increases in every 10ºCtemperature change in deionized water. In the saline water experiments, the H valuesincreased by an average 107% from 15ºC to 25ºC. The variation in H withtemperature was expressed using the van?t Hoff type Gibbs-Helmhotz equation.Calculated enthalpy of phase change for each compound, which helps to describe howsensitive is the partitioning between air and water, within the range of the valuesreported in the literature. The lowest enthalpy of phase change was obtained forheptachlor (26.38±7.72 kj/mole) and the highest for γ-chlordane (63.32±3.04 kj/mole).In Gibbs-Helmhotz plots, H values of a compound in saline water were always higherthan the H values of that compound in deionized water. Therefore, it was concludedthat in the saline water, the air-water partition of these chemicals is shifted to airphase.
Collections