Assessment of exposure and risk associated with trihalomethanes and other volatile organic compounds in drinking water
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Adı-Soyadı: Pınar KAVCAROkul: İzmir Yüksek Teknoloji EnstitüsüAnabilim Dalı: Çevre MühendisliğiProgramı: Çevre Kirliliği ve Kontrolü (Yüksek Lisans)Tez Başlığı: İçme Suyunda Trihalometanlar ve diğer Uçucu OrganikBileşiklerden Kaynaklanan Maruziyet ve RisklerinDeğerlendirilmesiÖZETİzmir ilinde, yarı probabilistik yöntem kullanılarak belirlenen 100 evdenalınan içme suyu örneklerinde 54 uçucu organik maddenin derişimleri ölçülmüş, vebundan kaynaklanan maruziyet ve risk seviyeleri değerlendirilmiştir. Her evden birkatılımcıya anket uygulamak yoluyla demografik veriler ve günlük su tüketimoranları belirlenmiş ve her bir katılımcı ve İzmir halkı için sırasıyla deterministik veprobabilistik yaklaşımlar kullanılarak maruziyet ve risk seviyeleri tespit edilmiştir.İzmir içme suyunda, trihalometan (THM) bileşikleri (kloroform,bromodiklorometan, dibromoklorometan ve bromoform), benzen, toluen, p-ksilen, venaftalin en sık belirlenen uçucu organik maddeler olmuş ve belirleme sınırınınaltından 35 µg/l'ye kadar değişen derişimlerde ölçülmüştür. Hiç bir uçucu organikmadde hiç bir örnekte İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik ve AvrupaHalkları İçme Suyu Yönetmeliği'nde belirtilen değerler ya da Amerikan ÇevreKoruma Ajansı sınır değerleri ve Dünya Sağlık Örgütü rehber değerlerinin üzerindeölçülmemiştir. Metropol alanda ölçülen derişimler bütün uçucu organik maddeleriçin diğer ilçelerde ölçülenlerden daha yüksektir. Bütün THM bileşikleri musluksuyunda daha yüksek derişimlerde ölçülmüştür.İzmir içme suyundaki uçucu organik maddelerden kaynaklanan kanser hariciriskler çok düşük seviyelerde iken bromodiklorometan ve dibromoklorometan içinortalama kanser riski kabul edilebilir seviye olan milyonda bir (10-6) seviyesininüzerinde bulunmuştur. Bromodiklorometan, dibromoklorometan, ve bromoform içinbirey bazında yapılan hesaplar, katılımcıların anılan sıraya göre %23, %29 ve%2'sinin kabul edilebilir seviyenin üzerinde kanser riski bulunduğunu göstermiştir.Sonuç olarak, kirletici derişimleri sınır değerler altında bile olsa oluşan kanserrisklerinin kabul edilebilir seviyenin üzerinde olabileceği görülmüştür. Name: Pınar KAVCARSchool: İzmir Institute of TechnologyDepartment: Environmental EngineeringMajor: Environmental Pollution and Control (Master)Title of Thesis: Assessment of Exposure and Risk Associated withTrihalomethanes and other Volatile Organic Compounds inDrinking WaterABSTRACTConcentrations of 54 volatile organic compounds (VOCs) were measured inİzmir drinking water, and associated health risks due to ingestion of these compoundswere investigated using a semi-probabilistic sampling design. 100 houses were visitedin different districts of İzmir and drinking water samples were collected fromconsumer taps and bottled waters. Using questionnaires, demographics and drinkingwater consumption rates were determined. Individual and population based exposuresand risks were estimated by employing deterministic and probabilistic approaches,respectively.Trihalomethanes (THMs) (i.e., chloroform, bromodichloromethane,dibromochloromethane, and bromoform), benzene, toluene, p-xylene, andnaphthalene were the most frequently detected VOCs in İzmir drinking water withconcentrations ranging from below detection limit to 35 µg/l. None of the samplesexceeded the maximum contaminant levels stated in the Turkish, European, andAmerican drinking water regulations. For all VOCs, the concentrations measured inmetropolitan area were greater than those in other districts. All THM species weredetected in higher concentrations in tap water.Noncarcinogenic risks attributable to ingestion of VOCs in İzmir drinkingwater were negligible whereas the mean carcinogenic risk estimates forbromodichloromethane and dibromochloromethane were above the acceptable levelof one in a million (10-6). Deterministic approach revealed that 23%, 29%, and 2% ofindividuals had lifetime cancer risks greater than 10-6 associated with ingestion ofbromodichloromethane, dibromochloromethane, and bromoform, respectively. Theresults of this study show that exposures to drinking water contaminants andassociated risks may be higher than the acceptable level even if the concentrations fallbelow the drinking water standards.
Collections