Show simple item record

dc.contributor.advisorAyağ, Zeki
dc.contributor.advisorKahraman, Cengiz
dc.contributor.authorŞentürk, Özlenen
dc.date.accessioned2021-05-08T08:01:05Z
dc.date.available2021-05-08T08:01:05Z
dc.date.submitted2013
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/638613
dc.description.abstractGünümüz iş dünyası, üretim ve hizmet sektöründe sürekli gelişim halindedir. Ortak amaçları; en yüksek kaliteyi yakalamak, maliyetleri optimize ederek kar sağlamak ve elde edilen başarının sürdürülebilmesi için müşteri memnuniyetini en yüksek seviyeye çıkarabilmektir. Süreçlerde daha az iş gücü ile daha çok üretim ve hizmet uygulaması görülmektedir. En yaygın üretim ve hizmet sektörlerinden biri olan gıda sektöründe, yeni bir üretim sistemi uygulanacak ise, `bilgi` temel alınmalıdır. Diğer yandan gıda güvenliği ve müşteri memnuniyetine odaklanmak gerekir. Altı Sigma yaklaşımının bu geleneği sağlamada yardımcı olabileceği aşikardır. İstatiksel olarak süreçlerdeki performansı iyileştirerek 1 milyon ürün veya serviste 3,4 birim hata oranına ulaşmayı amaçlar. Altı Sigma metodolojisi şirketlerde iyileştirme yolunda kültür değişimini sağlar. Firmalar maliyet giderlerinin belirlenmesi gibi konularda kalite kontrol araçlarını kullanarak ölçümleme yapabilmektedir. Lakin, ölçümlemekte zorlanacakları en önemli husus müşteri memnuniyetidir. Özellikle gıda sektöründe müşteri ihtiyaçları değişkenlik göstereceğinden çoğu zaman ölçümleme yapmak büyük zorlukları beraberinde getirir. Bu hususta, Bulanık Mantık'tan faydalanmak önemli bir girişim olacaktır. Bulanık mantık, klasik mantıkta olduğu gibi kesin sonuçlar vermeyen, verileri varsayımsal ve sonuçları değişkenlik gösteren bir yapay zeka prensibidir. Bu araştırmada, Türkiye?de 5 farklı seçili gıda tesisinde Six Sigma proje değerlendirmesi ile Bulanık Mantık altında en uygun alternative ve method belirlenmiştir.
dc.description.abstractModern-day business world is under constant development at production and service market. Common purpose is to return profit by optimizing costs and raise customer satisfaction to maintain acquired success. It is observed at processes that more service and production are provided by less work force. In food sector which is one of the best known service and production areas, if there will be a new production system `knowledge` should be used as base. On the other hand it is necessary to focus on food safety and customer satisfaction. It is obvious that Six Sigma approach is helpful to achieve this tradition. Statistically objective is to enhance performance at processes by reaching defect margin of 3,4 units at 1 million product or service. Six Sigma methodology provides cultural exchange on the way to improvement. Companies can do measurements by using quality control tools for topics like determining cost expenses. However these companies will have difficulties measuring customer satisfaction. Especially at food sector, performing measurements mostly brings along difficulties due to variable customer needs. In this connection it will be an important attempt to use `Fuzzy Logic`. Fuzzy Logic is an artificial intelligence principle with variable outcomes which does not gives certain results like classic logic and datas are estimated. In this research, most suitable alternative and method is determined by Six Sigma project evaluation approach under Fuzzy Logic for 5 different selected food facilities in Turkey.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEndüstri ve Endüstri Mühendisliğitr_TR
dc.subjectIndustrial and Industrial Engineeringen_US
dc.titleSix sigma project evaluation under fuzziness in food industry
dc.title.alternativeGıda sektöründe bulanıklık altında altı sigma proje değerlendirmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentEndüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10001396
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKADİR HAS ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid333168
dc.description.pages73
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess