İnsan kaynaklarının verimliliğinin uyumlaştırma teknikleri ve bir uygulama örneği
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
m ÖZET İşletmeler günümüzün sürekli değişen dünyasında rekabet avantajı elde edebilmek için tüm kaynaklarını mümkün olan en yüksek verimlilikte kullanmak zorundadırlar. Bu bağlamda, bir organizasyonun temel girdilerinden biri olan ve diğer girdilerin verimlilik düzeylerini de etkileme özelliği bulunan insan kaynağının etkili ve verimli kullanımı büyük önem taşımaktadır. Bu bir anlamda İnsan Kaynağının Etkili Yönetimidir. Artık işletmeler insan kaynağım sadece üretime yönelik unsur olarak görmekten vazgeçme eğilimindedirler. 1960'lı yıllardan sonra İnsan Kaynaklan deyiminin iş dünyasına girmesi ile birlikte işletmeler insangücüne daha çok önem vermeye başlamışlardır. Artık işletmeler işgüçlerini seçerken daha bilinçli davranıyorlar. İşe uygun elemanlar alınıyor. İşletmede çalışan işgörenin işini daha iyi yapabilmesi için fiziki ortam insancıllaştırılıyor. Bu çalışmada İşletmelerde verimliliğin artırılması için bir takım uyumlaştırma tekniklerine değinilmiştir. Ergonomi, psikoteknik... vb gibi kavramlar teorik olarak incelenmiş, konuyla ilgili gıda sektöründe hizmet veren bir üretim işletmesinde uygulama yapılmıştır. IV ABSTRACT In today's continously changing economik world, companies need to use all of their resources with maximum efficiency in order to achieve a competitive advantage. Therefore it is very important to use human resources, wich is one of the most important assets and a factor that affects the efficiency of other resources in an effective and efficient manner. This leads us to ` Efficient Management of Human Resources.` In order words the companies should leave the practies that treat human resources just as another factor of production After the term human resources first introduced to business world in 1960 the companies have begun to pay more attention to managing human resources more efficiently. Now the companies make more rational choices while chosing new employees and personnel. Companies devote more time and effort and they pay more attention in order to find the right personnel. The companies try to perapare a better work environment that allows the employees to do their jobs in a more efficient and effective way. In this study, some hormanization techniques that will increase the efficiency in the work place. Theories about techniques such as ergonomics, physcotechnique and related terms are analyzed and an experimental study in the related field is conducted in company that participates in the food sector in Turkey. «HKSSSi «??*
Collections