Konaklama işletmelerinde yiyecek içecek hizmetlerinde dış kaynak kullanımı (outsourcıng) ve Marmaris yöresinde bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Globalleşmenin artan hızla devam ettiği günümüzde, hizmet işletmeleri küreselleşmenin getirdiği yoğun rekabet baskısı, teknolojik yeniliklerdeki hızlı artış, giderek artan maliyetler karşısında, piyasada etkinliklerini koruyabilmek için klasik yönetim biçimlerini terk etmekte ve modern yönetim uygulamalarına yönelmektedirler. Hizmet işletmeleri içerisinde yer alan konaklama işletmeleri de temel yeteneklere odaklanma, maliyetleri azaltma, esneklik sağlama, belirli alanlarda uzmanlaşmayı mümkün kılma, teknolojik yenilikleri daha çabuk işletmeye getirebilme, işletmeye kaynak transferi sağlama ve kaynaklarını yeniden dağıtma adına işletme içerisinde odalar bölümü (önbüro, housekeeping, laundry), insan kaynakları bölümü, güvenlik bölümü gibi alanlarda modern yönetim tekniklerinden biri olan dış kaynak kullanımına yönelmektedir.Konaklama işletmelerinde dış kaynak kullanımın uygulamalarının görüldüğü diğer bir bölüm ise işletme gelirleri içerisinde önemli bir paya sahip olan yiyecek içecek bölümüdür. Ancak yiyecek içecek bölümünde dış kaynak kullanımı ile ilgili yeterli sayıda akademik araştırma olmaması ve uygulamada yetersizliklerin gözlenmesi bu çalışmanın gerçekleştirilmesinde temel rol oynamıştır. Çalışmanın ilk bölümünde, dış kaynak kullanımı ile ilgili genel bir çerçeve çizilmiş, ikinci bölümde konaklama işletmelerinde yiyecek içecek faaliyetlerinde dış kaynak kullanımı ve işletmeye etkileri açıklanmaya çalışılmıştır. Uygulama bölümünde ise anket yardımı ile konaklama işletmelerinde, yiyecek içecek faaliyetlerinde dış kaynak kullanımı ile ilgili durum ortaya koyulmak istenmiştir. Araştırma sonucunda ilgili literatüre ve sektöre katkı yapılması hedeflenmiştir.Anahtar Kelimeler: Dış kaynak kullanımı, Konaklama işletmeleri, Yiyecek içecek hizmetleri In relation to the intensive competition pressure brought by globalization, rapid increase in the technological innovations and ascending costs, lodging enterprises today -as globalization continues increasingly- have left the classical management forms and tended to modern management applications in order to conserve their efficiency in the marketplace. Lodging enterprises situated in the Service Industry also tend to the use of outsourcing, which is one of the modern management techniques in the areas such as front office department, housekeeping department, laundry, human resources department and security department in the business in the name of focusing on core competence, reducing costs, supplying flexibility, enabling specialization in some certain areas, bringing the technological innovations to the business sooner, providing the business with resource transfer and redistribution of the sources.Another department in which the use of outsourcing takes place in lodging businesses is the food and beverage department, and it has an important part among the operating incomes. However, since there not sufficient number of academic studies in the food and beverage department concerning the use of outsourcing, it has played the basic role for this study. In the first part of the study, a general frame has been determined concerning the use of outsourcing. In the second part, the use of outsourcing in food and beverage activities in lodging businesses and their effects on businesses have been tried to be explained. In the application part, the situation related with the use of outsourcing in the food and beverage services have been tried to be put forward with the help of survey. As a result of the study, it is aimed to make a contribution to the concerning literature and to the sector.Key Words: Outsourcing, Lodging Enterprises, Food and Beverage Services
Collections