Bir tutundurma aracı olarak sponsorluk: Fast food işletmelerinde bir değerlendirme
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Günümüzde rekabete dayalı piyasa koşullarında işletmeler, varlıklarını sürdürebilmek, hedeflerine ulaşabilmek ve rakipleri karşısında türlü avantajlar elde edebilmek amacıyla tutundurma çabalarını yoğun olarak kullanmaktadırlar. Bu noktada; sponsorluk, faaliyeti kendine has özellikleriyle fast food işletmelerinin iletişim amaçlarını gerçekleştirmede kullanılabilecek etkili bir araç olarak ön plana çıkmatadır. Bu çalışmanın amacı, bir tutundurma aracı olarak sponsorluğun fast food işletmelerinde uygulanma durumunun incelenmesidir. Ayrıca bu çalışma ile fast food işletme yönetici veya sahiplerinin sponsorluğa bakış açıları belirlenmeye çalışılmıştır.Çalışmanın yazın bölümünde tutundurma faaliyetleri ve sponsorluk konusu ele alınmıştır. Fast food işletmelerinde sponsorluk uygulamalarının tespiti amacıyla İstanbul ili Taksim bölgesinde faaliyet gösteren 13 işletmede araştırma yapılmıştır. Araştırmada anket ve biçimsel mülakat yöntemi kullanılarak bulgulara ulaşılmıştır.Çalışmanın başlıca bulguları şöyledir; ankete katılan 13 fast food işletmesinden yalnızca uluslararası zincire bağlı olarak faaliyet gösteren bir işletmenin sponsorluk faaliyetinde bulunduğu saptanmıştır. Sponsorluk uygulamayan fast food işletmelerinin ağırlıklı olarak kullanmayı tercih ettikleri tutundurma aracının reklam olduğu belirlenmiştir. Gelecek dönemlerde sponsorluk uygulama konusunda kesin bir görüşe sahip olmayan bu işletmelerin, sponsorluk uygulamamalarının başlıca nedenlerinin; sponsorluğa ihtiyaç duymadıklarını düşünmeleri ve bütçelerinin sponsorluk için yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Sponsorluk uyguladığı tespit edilen işletmenin ise sosyal ve spor alanlarında sponsorluk yapmayı tercih ettiği belirlenmiştir. Kurum imajı ve kimliğini geliştirmek, kuruluşun ismini duyurmak, ürünleri desteklemek, müşteri sadakatini arttırmak, medyanın ilgisini çekmek ve uluslararası pazarlama amaçları gerçekleştirmek doğrultusunda sponsorluk yaptığı tespit edilen işletmenin sponsorluk başarısını tespit etmede ekonomik ve algısal verileri göz önünde bulundurduğu belirlenmiştir. In today?s market conditions based on competition the organizations use the promotion intensively to survive, reach their targets and take advantage over their rival companies. In this point; sponsorship is the effective means with its specific features for fast food companies to perform their communication targets. The aim of this study is observing the implementation of the sponsorship as a promotion on fast food companies. Furthermore with this study we are trying to learn about the thoughts of the fast food companies? bosses and administirators on sponsorship.In the literature promotion and sponsorship subjects are discussed. In order to confirm the sponsorship 13 studies have been done in fast food companies around Taksim, Istanbul. In these study questionnaire and interview techniques have been used to see results.Fundamental findings of the work is like this: Among 13 fast food companies only one participated sponsorship activities which is linked to an international chain.It was found that fast food companies that do not apply sponsorship mainly prefer advertisement to use as the tool of promotion. It was investigated that main reason for the companies in the future period which has no a clear vision about the application of sponsorship for they think they do not need sponsorship and their budget also is not suitable for this. The company who applies a sponsorship preferes to be a sponsor in the areas of social and sports. The company which apply sponsorship to establish an image and identity for the company, to make the name of the company well known, to support the products, to increase the loyalty of the customer, to attract the interest of the media and to realize the the aim of international marketing it was found that to measure the success of the sponsorship company considers economical and perceptual outputs.
Collections