Now showing items 12536-12555 of 21913

    • L modül tabanlı yapılarda rastlantısal üretim için bir model önerisi 

      Deveci, Fatih Süleyman (İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)
      Rastlantısallık doğada ve dolayısıyla insan yaşamında sıklıkla karşılaşılan olan bir olgudur. Evrende ve onun bir parçası olan doğada kendiliğinden var olan oluşumlar incelendiğinde, çoğu zaman bunların belirli oranlarda ...
    • Laboartuvar iklimlendirmesi ve optimum kontrol 

      Sözer, Kadri (İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)
      ÖZET Günümüzde üretim ve imalatta kalite kontrolün öneminin artması ile birlikte, metroloji ve kalibrasyon laboratuvarlarına olan ihtiyaç oldukça artmıştır. Laboratuvarların iklimlendirilmesi ile sağlanan ortam şartları, ...
    • Laboratuvar ölçekli yeraltında kömür gazlaştırma reaktörünün hesaplamalı akışkanlar dinamiği ile yapay gaz üretiminin analizi 

      Canbaz, Engin Deniz (İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-11-12)
      Yeraltında kömür gazlaştırma işlemi, kömür cevherinden, geleneksel madencilik yöntemlerinden farklı bir şekilde, yanıcı gaz elde edilerek faydalanılmasını sağlayan bir teknolojidir. Bu yöntemde, yeraltındaki kömür damarına ...
    • Laboratuvar tipi elektrik ark fırını tasarımı ve e-atıktan öğütülebilir alaşım üretimi 

      Orman, Ridvan (İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-14)
      E-atık miktarının dünya genelinde inanılmaz bir hızla arttığı bilinmektedir. Bu hurdalar ve atıklar hem organik hem ağır metallerin de dâhil olduğu metalik bir karmaşık yapıdan oluştuğu için çevre kirliliği açısından önem ...
    • Laboratuvar, arazi ve jeofizik deney sonuçlarını kullanan zemin taşıma gücü hesap yöntemlerinin incelenmesi ve karşılaştırılması 

      Tonyali, İlkay (İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)
      Geoteknik Mühendisliğinde, çeşitli üst yapı yüklerini güvenli şekilde zemine aktaran temellerin tasarımı son derece önemlidir. Bunun gerçekleştirilebilmesi için, zemin özelliklerinin derinlemesine incelenmesi gerekmektedir. ...
    • Lactobacillus plantarum`un penicillum mikotoksinlerine etkisinin zeytinde incelenmesi 

      Oral, Julide (İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021-04-16)
      Zeytin ülke ekonomisinde önemli yer tutan, sevilerek tüketilen ve besleyici özellikleri nedeni ile önemli bir gıda maddesidir. Türkiye zeytin üretiminde dünyada ikinci sırada yer almasına rağmen ihracatta beşinci sıradadır. ...
    • Lageos I ve lageos II için doğruluk analizi 

      Kizilsu, Gaye (İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021-04-14)
      ÖZET Bu çalışmada, LAGEOS - 1 ve LAGEOS - II lazer uydularına yapılan SLR (Satellite Laser Ranging) ölçmelerinin doğrulukları araştırılmış, istasyon nokta konumları belirlenmiş ve farklı bir stokastik model kullanılarak ...
    • Lagün-deniz etkileşiminin matematiksel modeli 

      Güngör, M.Mustafa (İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)
      ÖZET Lagünler genelde deniz gibi daha büyük su kütlelerine bağlantılı sığ göllerdir. Lagünler çevreyle ve karışık şekillerde bağlandığı deniz ile doğal denge çerçevesinde etkileşim halindedir. Bir lagünün en önemli ...
    • Lagünlerde tatlı su-tuzlu su girişim yüzeyi özelliklerinin belirlenmesi 

      Fer, İlker (İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-11-17)
      ÖZET Bu tezin konusunu, lagünlerin yeraltı suyu akımlarında, tatlı-tuzlu su girişim yüzeyi özellikleri ve bu girişim yüzeyinin farklı koşullardaki davranışı oluşturmaktadır. Lagünler denize dar bir giriş ağzı ile bağlanabildiği ...
    • Laktik asit bakterileri kullanılarak yağlardan konjuge linoleik asit üretimi 

      Ballikaya, Seval (İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)
      Bu çalısmada farklı LAB (laktik asit bakterileri) kullanılarak linoleik asitten CLA(conjugated linoleic acid) sentezi üzerinde çalısılmıstır. Bu amaçla linoleik asit içerigiyüksek yaglardan (ayçiçek ve soya yagı) yag asidi ...
    • Laktik asit bakterileri tarafından üretilen antimikrobiyal maddelerin gıda patojeni olan mayalar üzerine etkisinin incelenmesi 

      Üner, Ahu (İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)
      Biyokoruma, zararsız mikroorganizmaların veya metabolitlerinin, yapay kimyasal maddeler yerine kullanılmasıyla gıdalarda güvenliğin sağlanması ve bozulmanın önlenmesidir. Günümüzde tüketicilerin az işlem görmüş gıda ...
    • Laktik asit bakterilerinden sentezlenen ekzopolisakkaritlerin buğday suyu özelliklerine etkisinin incelenmesi 

      Dağ, Selin (İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)
      Bugünlerde tüketiciler; katkı maddesiz, sağlıklı ve güvenli gıdaları tercih etmektedir. Laktik asit bakterileri (LAB) farklı metabolik aktiviteleri ile gıda endüstrisinde önemli yere sahiptir. LAB, fermantasyonda starter ...
    • Laktik asit bakterilerinin Enterobacter sakazakii üzerine antibakteriyal etkisinin incelenmesi 

      Doğal, Sinem (İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)
      Enterobacter sakazakii, Enterobacteriaceae familyasına ait Gram negatif, fakültatif anaerob, çubuk şeklinde, spor oluşturmayan, peritrik flagellalarıyla hareketli bir bakteridir. Literatürde bakteri tanımlanırken hem ...
    • Laktik asit bakterilerinin sakkaroz parçalanma aktivitelerinin bozada incelenmesi 

      Bayram, Banu (İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021-01-19)
      LAKTIK ASİT BAKTERİLERİNİN S AKKAROZ PARÇALAMA AKTİVİTELERİNİN BOZADA İNCELENMESİ ÖZET Laktik asit bakterileri (LAB) farklı metabolik aktiviteleri ile gıda endüstrisinde önemli görevlere sahiptir. LAB, fermantasyonda starter ...
    • Lalapaşa (Edirne) bentonitlerinin malzeme özelliklerinin ve rutubet kontrolünde kullanılabilirliğinin araştırılması 

      Orhun, Figen (İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)
      Bu çalısmada, Lalapasa(Edirne) Bentonitlerinin malzeme özellikleri incelenmis verutubet kontrolünde kullanılabilirlikleri arastırılmıstır. Bentonitin kullanım alanları vePazar potansiyellerine yönelik bilgi verilmistir. ...
    • Laleli Camisi`nin iç mekan dekor/süsleme tasarımı 

      Demir, Ülkü (İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)
      18. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda ekonomik, sosyal ve toplumsal alanda yaşanan değişimlerden mimarlık da nasibini almıştır. Yüzyıllar içinde geçirdiği evrimle kendine özgü bir dile sahip olan Klasik Osmanlı ...
    • Laleli Külliyesi İmareti restorasyon projesi 

      Sürmen, Pinar (İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)
      Osmanlı mimarlığı 18. yüzyılda `Lale Devri` ile başlayan ve yüzyıl boyunca devam eden Batı'lı değişim rüzgarlarının etkisi altoda kalmıştır. Bu etkilerden izler taşıyan, Sultan III. Mustafa'nın yaptırdığı Laleli ...
    • Lamel grafitli dökme demirlerde silisyum`un mekanik özelliklere etkisi 

      Arslan, Cevahir (İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)
      LAMEL GRAFİTLİ DÖKME DEMİRLERDE SİLİSYUMUN MEKANİK ÖZELLİKLERE ETKİSİ ÖZET Günümüzde dökme demirler geniş kullanım alanlarıyla yaşantımızda büyük bir yer edinmişlerdir. Dökme demirlerin üstün mekanik özellikleri ve diğer ...
    • Laminar akışlı adyabatik boru reaktörünün teorik incelenmesi 

      Yakut, Ali Kemal (İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)
      ÖZET LAMİNAR AKIŞLI ADYABATİK BORU REAKTÖRÜNÜN TEORİK İNCELENMESİ Bu çalışmada laminar akışlı adyabatik boru reaktöründe etilenin hidrojenlenmesi modeli esas alınmıştır. Laminar akış esası altında akışı, enerjiyi ve difuzyonu ...
    • Lamine camlar ve PVB (Polyvinyl butyral) konusunda bir araştırma 

      Kilinç, Burhan (İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021-04-16)
      ÖZET LAMINE CAMLAR VE POLYVINYL BUTYRAL (PVB) Lamine cam, iki veya daha fazla cam tabakasının yüksek sıcaklık (145°C) ve basınç (13 bar) altında bir veya birden fazla Du Pont BUTACÎTE® PVB ara tabakasıyla birleştirilmesinden ...