Developing a taste for coffee: Specialty coffee shops in Istanbul
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Kahve içme ve kahve hakkında konuşma isteğinin yoğunlaşması 21. Yüzyıl dünyasında global bir fenomendir. Nitelikli kahve anlayışının yayılması ve üçüncü nesil kahve hareketi ise bu artan isteğin kaçınılmaz parçalarıdır. Bu çalışma İstanbul'daki çağdaş kahve sahnesini, üçünü nesil/nitelikli kahve dükkanlarına odaklanarak incelemeyi amaçlamaktadır. Böylece, üçüncü nesil/nitelikli kahveciler, onların coğrafi dağılımları, çevre bölgelelerde gözlenen mutenalaştırma, kahve piyasasındaki insanlar, baristalar, kavurmacılar, ve kahve müdavimleri bu çalışmada analiz edilecektir. The intensification of demands of consuming and talking about coffee is a global phenomenon in the 21st-century world. The proliferation of the sense of specialty coffee and third-wave coffee movement are part and parcel of this growing interest. This study aims to view the contemporary coffee scene in Turkey, with a specific focus on third wave/specialty coffee movement. Therefore third wave/specialty coffee shops, their geographic distributions, gentrification that observed on nearby areas, and people in the coffee business, baristas, roasters and coffee connoisseurs will be analyzed within the scope of this research.
Collections