Bir sağlık kurumuna başvuran bireylerin omega-6 omega-3 alımları ve IL-6 G(-174)C geni polimorfizmlerinin kan HS CRP düzeyi ile ilişkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
İnflamasyon, interlökin-6 (IL-6)'nın da içinde bulunduğu bir seri mekanizma sonucunda meydana gelmektedir. Yapılan araştırmalar inflamasyonun önlenmesinde Omega-3 ve Omega-6'nın büyük rol oynadığını ve IL-6 seviyelerinin birçok komplikasyonla ilişkilendirilebileceğini ortaya koymuş olmasına rağmen, bu sitokin genlerindeki polimorfizmlerin kronik veya sistemik hastalıklarla ilişkisi konusunda farklı popülasyonlarda çelişkili sonuçlara ulaşılmıştır. Bu araştırmanın amacı da IL-6 geninin G(-174)C polimorfizmlerini tespit ederek beslenme ile alınan Omega-3 ve Omega-6 oranlarını belirleyip high sensitive CRP (hs-CRP) seviyesi ile ilişkisini araştırmaktır.Araştırma özel bir sağlık kurumuna başvuran yaş ortalaması 50,1 yıl olan 152 kadın, 150 erkek, toplam 302 sağlıklı birey ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya dahil edilen bireylerin %7'sinde CC varyasyonu, %31'inde GC varyasyonu ve %62'sinde GG varyasyonu görülmüştür. Kişilerin %29'u sigara içtiklerini, %63'ü alkol kullandıklarını ve %54'ü ise düzenli egzersiz yaptıklarını belirtmişlerdir. Araştırmaya katılan kadınların ve erkeklerin günlük doymuş yağ, tekli doymamış yağ, çoklu doymamış yağ, Omega-6 ve Omega-3 tüketim miktarları yaş grupları arasında anlamlı farklılık göstermemektedir (p>0,05). CC varyasyonu görülen kişilerin kolesterol alımları ile hs-CRP arasında pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki vardır (p<0,05) ve kolesterol alımları artış gösterdikçe, aynı oranda hs-CRP düzeylerinde de artış bulunmuştur. Aynı şekilde GG varyasyonu görülen kişilerde Omega-6/Omega-3 oranı ile hs-CRP arasında pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki vardır (p<0,05). Bu kişilerde Omega-6/Omega-3 oranı arttıkça aynı şekilde hs-CRP değeri de artış göstermektedir. Egzersiz yapmayanların hs-CRP düzeylerindeki değerler egzersiz yapanlara göre daha yüksektir (p<0,05).IL-6 geninin G(-174)C polimorfizmleri toplumsal olarak farklılık gösterebilmektedir. Omega-3 ve Omega-6 tüketim miktarının GG varyasyonunda hs-CRP ile istatistiksel ilişkisi olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle bu varyasyona sahip kişilerin Omega-3 tüketimini artırması ve Omega-6 tüketimini azaltmaları önerilmektedir. Inflammation occurs as a result of a series of mechanisms, including interleukin-6 (IL-6). Although researches have shown that Omega-3 and Omega-6 play a major role in the prevention of inflammation and IL-6 levels can be associated with many complications, conflicting results have been reached in different populations regarding the relationship of polymorphisms in these cytokine genes with chronic or systemic diseases. The aim of this study was to determine the polymorphisms of IL-6 G(-174)C, Omega-3 / Omega-6 ratios obtained through diet and to investigate the relationship between these and hs-CRP levels. The study was carried out with a total of 302 healthy individuals, 152 women, 150 men with a mean age of 50.1 years. 7% of the participants had CC variation, 31% had GC variation and 62% had GG variation. 29% of the participants stated that they smoke, 63% use alcohol and 54% have regular exercise. Daily fat, monounsaturated fat, polyunsaturated fat, Omega-6 and Omega-3 consumption levels of the women and men who participated in the study did not differ significantly between the age groups (p> 0,05). There was a positive and significant correlation between cholesterol intake and hs-CRP (p <0,05) in subjects with CC variation (p <0.05)., and hs-CRP levels increased as cholesterol uptake increased. Similarly, there was a positive and significant relationship between Omega-6 / Omega-3 ratio and hs-CRP in subjects with GG variation (p <0.05). The values of hs-CRP levels of those who did not exercise were higher than those who exercised (p <0.05).G(-174)C polymorphisms of the IL-6 gene may vary in different populations. Omega-3 and Omega-6 consumption levels were statistically correlated with hs-CRP in GG variation. Therefore, it is recommended that people with this variation increase Omega-3 consumption and reduce Omega-6 consumption.
Collections