Üniversite öğrencilerinin uyku düzeninin beslenme alışkanlıkları ve diyet kalitesi üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Üniversite öğrencilerinde beslenme alışkanlıkları ve uyku kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla planlanan araştırma, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi'ne bağlı fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokuluna devam edip KYK yurtlarında kalan 240 öğrenci ile yürütülmüştür. Veriler, araştırmacı tarafından ilgili literatür doğrultusunda hazırlanan anket formunun yüzyüze görüşme tekniği kullanılarak uygulanması ile toplanmıştır. Öğrencilere genel özellikleri, kendilerinde ve/veya ailelerinde tanısı konulmuş hastalık durumu, beslenme alışkanlıkları ve uyku kalite durumlarını belirlemek için sorular sorulmuştur. Uyku kalite durumları Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi kullanılarak belirlenmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS istatistik programı kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda; toplam 240 öğrencinin %7,9'unun zayıf, %55,8'inin normal, %26,7'sinin fazla kilolu, %9,6'sının obez olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin %52,5'inin iyi uyku, %47,5'inin ise kötü uyku kalitesine sahip olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin %74,6'sının öğün atladığı, en çok atlanan öğünün öğle yemeği olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin beden kütle indeksi ve uyku kalite durumları arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Öğrencilerin uyku kalite durumları protein alım oranları arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamsız bulunmuştur.(p˃0.05). Öğrencilerin %65'i kafein içeren içecek tüketirken, %35'i kafein içeren içecek tüketmemektedir. Yetersiz uyku, obezite, diyabet, kardiyovasküler hastalık, psikolojik rahatsızlıklar gibi birçok hastalık riskini artırırken, beslenme bozukluklarına da sebep olabilmektedir. Bununla birlikte, beslenme alışkanlıklarının da uyku kalitesini etkilediği görülmüştür. Toplumun daha sağlıklı bir yaşam sürmesi ve sağlığın geliştirilmesi amacıyla gerekli eğitimler verilmeli, dengeli beslenme, fiziksel aktivitenin ve uyku kalitesini artırılması yönünde teşvik edilmeli, beslenme ile ilişkili olan sağlık sorunlarının önlenmesinde düzenli ve kaliteli uykunun önemi vurgulanmalıdır. Anahtar Kelimeler: Beslenme, Beslenme durumu, Uyku kalitesi, Pittsburgh uyku kalite indeksi This study has been performed in order to determine the association between the sleep quality and nutritional status of students. The research was carried out on 240 students attending faculties, colleges and vocational colleges of Alanya Alaaddin Keykubat University and continuing to KYK dormitories. The data were collected by using a questionnaire form prepared by the reseracher in accordance with the related literature by using face to face interview technique. Students were asked questions about their general characteristics, the presence of health and disease status of themselves / or their families, eating habits and sleep quality status. Sleep quality situations was determined by using the Pittsburgh Sleep Quality Index. SPSS statistical program was used to evaluate the data.The result of the research, showed that out of the 240 students, the %7,9 of them were thin, %55,8 were normal, %26,7 of them were overweight and %9.6 were obese. It has been found that the %47.5 of the students had 'bad' sleep quality and the %52.5 of them had the 'good' sleep quality. It is determined that %74.6 of the students skipped meals. It is determined that the most skipped meal was lunch. There was a statistically significant relationship between the body mass index and the sleep quality of students (p<0,05). There was no significant correlation between the sleep quality and protein intake mean of students. While %65 of students consume including caffeine drinks, %35 don't consume caffeine drinks.As a conclusion inadequate sleep, obesity, diabetes, cardiovascular disease, psychological disorders, such as increases the risk of many diseases can cause nutritional disorders. However, eating habits also affect the quality of sleep. Necessary training should be given to ensure a healthier life and improve the health. Also balanced diet, physical activity and should be encouraged to improve community sleep quality emphasize the importance of regular and high quality sleep in the prevention of health problems associated with nutrition.Key words: Nutrition, Nutritional status, Sleep quality, Pittsburgh sleep quality ındex
Collections