Obezite cerrahisi öncesi uygulanan düşük kalorili diyetin erken dönem komplikasyonlar ve ağırlık kaybı ile ilişkisinin retrospektif değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Obezite cerrahisi öncesi oluşan ağırlık kaybının, komplikasyonlar vepostoperatif ağırlık kaybı ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada obezitecerrahisi öncesi uygulanan düşük kalorili diyetin, erken dönem komplikasyonlar veağırlık kaybı üzerine etkisinin araştırılması hedeflenmiştir.Bu çalışma, Kasım 2012 – Aralık 2016 tarihleri arasında Uludağ ÜniversitesiSağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde sleeve gastrektomi ameliyatı olmuş 140hasta (89 kadın, 51 erkek) üzerinde gerçekleştirilmiştir. Hastaların sosyo-demografiközellikleri, beden kütle indeksi, hastanede yatış süreleri, ameliyat sonrası oluşankomplikasyonları, morbidite, mortalite durumları, postop ağırlık kayıpları ve poliklinikizlem notları retrospektif olarak incelenmiştir. Çalışmadaki bireyler ameliyat öncesifazla vücut ağırlığı (% EBW) kayıp ve kazanımlarına göre ve diyet uygulayıpuygulamama durumlarına göre sınıflandırılmıştır.Çalışmaya katılan bireylerin %49'u ameliyat öncesi verilen diyeti uygulamış %51'i uygulamamıştır. Çalışmada diyet öncesi hastaların ağırlıkları ortalaması 130±19,47kg, BKI değerleri 46,79±4,92 kg/m2'dir. Ameliyat öncesi diyeti uygulama durumu ileyaş, cinsiyet ve sağ kalım değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıkbulunmamıştır (p>0,05). Ameliyat öncesi diyet yapmayan ve %5 EBW kazananhastaların, %10 üstü EBW kaybeden bireylere göre komplikasyon ve minörkomplikasyon riski yüksek bulunmuştur (p<0,05). Ameliyat öncesi kaybedilen ağırlıkmiktarı arttıkça yetersiz beslenme, ağrı, bulantı, kusma ve konstipasyon görülme riskiazalmıştır (p<0,05). Bu çalışma sonucunda ameliyat öncesi dönemde ağırlık kaybıarttıkça, postoperatif BKI ve EBWL'de (fazla vücut ağırlık kaybı) istatistiksel açıdananlamlı bir azalma olduğu görülmüştür (p<0,05). Diyet yapan hastaların hastanede yatışsüresi, diyet yapmayanlara göre daha kısa bulunmuştur (p<0,05). Bu çalışmadakiveriler, cerrahi sonrası komplikasyon riskini azaltma potansiyeliyle ilgili olarak, obezitecerrahisi planlanan hastalar için preoperatif ağırlık kaybı programının rutin kullanımınıdesteklemektedir.Anahtar Kelimeler: Obezite cerrahisi, Ağırlık kaybı, Diyet, Düşük kalorili diyet RETROSPECTIVE EVOLUTION OF RELATIONSHIP BETWEENLOW-CALORIE DIET WHICH FOLLOWED BEFORE OBESITY SURGERYON EARLY COMPLICATIONS AND WEIGHT LOSSIt is thought in the literature that weight loss before obesity surgery is associatedwith complications and postoperative weight loss. In this study, the effects of a lowcaloriediet followed before obesity surgery on early complications and weight loss isresearched.This research was carried out with the participation of 140 patients (89 female,51 male) who underwent sleeve gastrectomy in Uludağ University, Health Practice andResearch Center (SUAM) between November 2012 and December 2016. Sociodemographiccharacteristics of patients, body mass index, duration of hospitalization,postoperative complications, morbidity, mortality status, postoperative weight loss, andpoliclinic follow-up notes were retrospectively analyzed. Participants of the study wereclassified according to their preoperative excess body weight (EBW, %) loss and gain,and whether they were able to follow the diet.It was found that 49% of the participants in the study followed the pre-operativediets while the other 51% did not. In the study, the weight of the patients before the dietwas 130±19,47 kg and the BMI (Body Mass Index) values were 46,79±4,92 kg/m2. As aresult of the research, there was no statistically significant difference betweenpreoperative dietary status and age, gender and survival variables (p> 0.05).Patientswho did not diet preoperatively and had a 5% EBW had a higher risk of complicationsand minor complications than those who lost EBW above 10% (p<0.05). The risk ofundernutrition, pain, nausea, vomiting, and constipation decreased as the amount ofweight loss before surgery increased (p<0.05). Research findings suggested that asweight loss increased preoperatively, a statistically significant decrease in postoperativeBMI and EBWL (Excess Body Weight Loss) was found to be statistically significant (p<0.05). It was also found that duration of hospitalization of patients who followed thediet was shorter than those who did not follow (p<0,05). The findings of this studysupport the routine use of a preoperative weight loss program for patients scheduled forobesity surgery, with regards to the potential to reduce the risk of complications aftersurgery.Keywords: Obesity surgery, Weight loss, Diet, Low calorie diet
Collections