Fibromiyalji hastalarında beslenme durumunun değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Fibromiyalji sendromu, kronik yaygın kas-iskelet ağrısıile karakterize multisistemik bir hastalıktır. Fibromiyalji hastalarına yönelik uygulanan tedavi yöntem araştırmaları devam ederken, yakın dönemde diyet-fibromiyalji ilişkisi olabileceği de düşünülmüştür. Çalışmamızın amacı; fibromiyalji sendromlu hastaların besin tüketim durumlarının saptanması, alınan bazı antropometrik ölçümlerin (vücut ağırlığı, boy uzunluğu, beden kütle indeksi) standarda uygunluğunun değerlendirilmesi ve fiziksel aktivite düzeyinin incelenmesidir.Fibromiyalji Sendromu ile ilgili yaptığımız bu çalışma Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi Bölümü ve Romatoloji Bölümü Poliklinikleri'ne fibromiyalji bulguları ile başvuran ve fibromiyalji tanısı alan yaş ortalamaları 33,7±6,4 yıl olan 100 kadın birey üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmayı kabul eden bireylere; genel bilgiler, beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite durumları ve antropometrik ölçümlerine (boy, kilo ve BKİ) ilişkin veriler anket formu ile araştırmacı tarafından toplanmıştır. Katılımcıların çoğunluğu (%72) ev hanımı iken, %93'ünde yorgunluk ve kas ağrıları, %91'inde uyku bozuklukları olduğu görülmüştür. Bireylerin %98'i kırmızı et tüketirken, %99'unun meyve ve %100'ünün sebze tükettiği gözlenmiştir. Bireylerin %99'u ayçiçek yağı tüketirken, %93'ünün zeytinyağı tükettiği gözlenmiştir. Bireylerin %41'i düzenli egzersiz yaptığını belirtmiştir. Katılımcıların %59'unun BKİ'si 25,0-29,9 kg/m² ve %8'inin 30,0-39.9kg/m² olduğu görülmüştür. Bireylerin BKİ'lerinin fibromiyalji hastalık belirtilerinden yorgunluk (p=0,011), anksiyete (p=0,000) ve depresyon (p=0,000) ile arasında anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Fibromiyalji tedavisinde, semptomların azaltılması ve yaşam kalitesinin arttırılmasında hastaların tanı sonrasında diyetisyene yönlendirilmesi, beslenme durum değerlendirmesi yapılırken BKİ'nin de dikkate alınması gerektiği sonucuna varılmıştır.Anahtar kelimeler: Fibromiyalji, Beslenme durumu, Antropometrik ölçümler EVALUATION OF NUTRITIONAL STATUS OF FIBROMIALGIA PATIENTSFibromyalgia syndrome is a multisystemic disease which is characterized by a common chronic muscle-skeleton pain. While working on new treatment methods for fibromyalgia patients, recently it has been thought that there might be a relationship between diet and fibromyalgia. In this research,we aim to determine food consumption conditions, assessment of some anthropometric measures (bodyweight, stature, Body Mass Index) in terms of their suitability to standards and analysis of level of physical activities. The current research on fibromyalgia syndrome relies on a sample of 100 female individuals with average age of 33.7±6.4 who applied to the Rheumatology Clinic under the department of Physiotherapy at Van Training and Research Hospital. Data on general information, dietary habits, level of physical activities, and anthropometric measures (height, weight, and BMI) was gathered by the researcher from individuals who were volunteered.Most of the participants (72%) were housewife and 93% of participants complained about fatigue and myalgia, and 91% of the participants were observed to have sleep disorder. Data indicates that 98% of individuals consume meat, 99% of them consume fruits and 100% of them consume vegetables. It was observed that 99% of individuals consume sunflower seed oil and 93% of individuals consume olive oil. 41% of individuals reported that they have regular physical exercises. Statistical data indicates that 59% of participants have a BMI of 25.0-29.9 kg/m² while 8% of participants have a BMI of 30.0-39.9 kg/m². An analysis on the relationship between individuals' BMIs and signs of fibromyalgia disease shows that there is a statistically significant relationship between BMI and fatigue (p:-0.011), anxiety (p:0.000), and depression (p:0.000). It is concluded that for treatment of fibromyalgia disease, in order to improve individuals' standards of living and minimize the symptoms, patients should be directed to dietitians in post-diagnosis period in addition to taking BMI assessment into consideration while assessing nutritional status.Key words: Fibromyalgia, Nutritional status, Anthropometric measures
Collections