Üniversite öğrencilerinde uyku kalitesinin beslenme alışkanlıkları ile ilişkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma üniversite öğrencilerinde uyku kalitesinin, beslenme alışkanlıkları ile ilişkisini saptamak amacıyla yapılmıştır. Çalışma, Nevşehir ilinde bulunan Kapadokya Meslek Yüksekokulu'nda eğitim gören 330 öğrenci (233 kız 97 erkek) üzerinde yürütülmüştür. Öğrencilerin sosyodemografik bilgileri, sigara kullanma alışkanlıkları, beslenme alışkanlıkları, antropometrik ölçümleri, besin tüketim sıklıkları ve uyku kalite durumları sorgulanmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 20,72 ± 2,38 yıldır. Bireylerin cinsiyetlerine göre yaşadıkları yer arasındaki ilişkiye bakıldığında evde arkadaşlarıyla birlikte yaşayan erkek bireylerin, kadın bireylerden anlamlı olarak daha yüksek olduğu bulunmuştur (p<0,001). Bireylerin sigara kullanma alışkanlıklarına bakıldığında sigara kullanımının erkeklerde, kadınlardan anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,001). Beslenme alışkanlıklarına bakıldığında günlük ortalama protein alımını kadınlarda 84,3 ± 26,0 g, erkeklerde ise 91,48 ± 23,32 g olarak belirlenmiş ve erkeklerin kadınlara kıyasla anlamlı olarak daha fazla protein aldıkları saptanmıştır (p<0,05). Günlük alınan mikro besin öğelerine bakıldığında, B3 vitamini ve B6 vitamini açısından kadın ve erkek bireyler arasındaki fark istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Bireylerin %28,4'ünün `iyi` uyku kalitesine, %71,6'sının `kötü` uyku kalitesine sahip olduğu bulunmuştur. Kötü uyku kalitesine sahip bireyler arasında enerjinin karbonhidrattan gelen yüzdesinin erkeklerde (%44,5 ± 6,2) önerilen aralığın altında, yağdan gelen yüzdesinin kadın (%40,3 ± 7,0) ve erkeklerde (%39,8 ± 6,2) önerilenin üstünde olduğu saptanmıştır. Bireylerin günlük alınan mikro besin öğelerine bakıldığında, D vitamini açısından iyi ve kötü uyku kalitesine sahip kadın bireyler arasındaki fark istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Bu bulgular genç bireylerde, uyku kalitesi ve beslenme alışkanlıklarının birbiri ile doğru orantılı bir etkileşim halinde olduğunu göstermektedir.Anahtar Kelimeler: Uyku kalitesi, Beslenme alışkanlıkları, Antropometrik ölçümler, Üniversite öğrencileri This study was conducted to determine the relationship between the sleep quality and nutrition habits in university students. The study was carried out on 330 students (233 girls and 97 boys) studying in Cappadocia Vocational School in Nevşehir. Sociodemographic social demographic informations, smoking habits, eating habits, anthropometric measurements, food consumption frequencies and sleep quality status of the students were questioned by a questionnaire. The mean age of the individuals participating in the study was found to be 20,7 ± 2,3 years. When the relationship between the place of the individuals according to their gender was examined, it was found that the male individuals living with their friends at home were significantly higher than the female individuals (p<0.001). The smoking habits of the individuals were found to be significantly higher in males than in females (p<0.001). The average daily protein intake was 84.3 ± 26.0 g for women and 91.48 ± 23.32 g for men, and men were found to be significantly higher in comparison to women (p<0.05). When we look at the micro nutrients taken daily, the difference between vitamin B3 and vitamin B6 in men and women was statistically significant (p<0.05). It was found that 28.4% of the individuals had `good` sleep quality and 71.6% had `bad` sleep quality. Among the individuals with poor sleep quality, the percentage of energy from carbohydrates was below the recommended range in males (%44.5 ± 6.2), the percentage of females in fat (%40.3 ± 7.0) and males (%39.8 ± 6.2). It was found to be above the recommended.. When we look at the daily intake of micro nutrients of individuals, the difference between women with good and poor sleep quality in terms of vitamin D was statistically significant. (p<0.05). These findings show that sleep quality and eating habits in young individuals have a direct interaction with each other.Key Words: Sleep Quality, Eating habits, Anthropometric measurements, University students
Collections