Kırklareli ili Babaeski ilçesindeki adölesan tüketicilerin süt ve süt tüketim alışkanlılarının incenlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Adölesan dönem, çocuklarda büyüme ve gelişme dönemidir. Bu dönemde kazandıkları olumlu beslenme alışkınlıkları hayatları boyunca devam ettirecekleri sağlıklı beslenme bilinci için önemlidir. Süt ve süt ürünleri tüketimi sağlıklı büyüme ve gelişme için olmazsa olmazdır. Bu çalışmanın amacı; Kırklareli'nin Babaeski ilçesinde devlet orta okullarda öğrenim gören 11-14 yaş adölesan çocukların süt ve süt ürünleri tüketim sıklığını saptamak, enerji, makro ve mikro besin öğeleri ile ilgili veri elde etmektir.Araştırma; Kırklareli'nin Babaeski ilçesinde yer alan devlet orta okullarında öğrenim gören 11-14 yaş grubunda bulunan 220 adölesan öğrencide yapılmış olup, tanımlayıcı bir araştırmadır. Katılımcılara uygulanan anket genel bilgi sorularıyla başlayıp, süt ürünleri genel tüketim algısı, süt ve süt ürünleri tüketim sıklığı ve 1 günlük besin tüketim kaydı ile son bulmuştur. Araştırmaya katılan adölesanların %51,8'inin kız, %48,2'sinin erkek olduğu görülmüştür. Antropometrik ölçümler incelendiğinde, kızlar ve erkekler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu (P<0,05), kızların tüm ölçümlerinin erkeklere göre daha düşük olduğu bulunmuştur. Peynir çeşitleri tüketim sıklıkları incelendiğinde, yalnızca yarım yağlı inek peyniri tüketim sıklığı bakımından kızlar ve erkekler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu (P=0,004), erkeklerin yarım yağlı inek peynirini kızlardan daha fazla tükettiği bulunmuştur. Adölesanların bir günlük besin tüketim kayıtlarından hesaplanan enerji ve makro besin öğeleri tüketim miktarları incelendiğinde, kızların günlük ortalama 1636,8+600,5 enerji, erkeklerin ise 1567,6+517,3 enerji tükettiği bulunmuştur.Bu araştırmada; adölesanların süt ve süt ürünleri tüketim miktarlarının yetersiz olduğu ve ihtiyaçları kadar enerji almadıkları sonucuna varılmıştır. Süt ve süt ürünleri tüketiminin adölesanlarda sağlık açısından önemi göz önünde bulundurulduğunda, bu tüketim oranlarının arttırılmasına yönelik bilinçlilik düzeyi arttırılmalı, halk sağlığı projeleri geliştirilmeli ve var olan projelerin etkinlikleri sorgulanmalı, denetlenmeli ve geliştirilmelidir. Okul kantinlerinin içerikleri denetlenmeli ve beslenme uzmanları tarafından düzenli eğitim ve denetimler gerçekleştirilmelidir. Anahtar Kelime: Adölesanlarda beslenme, süt ve süt ürünleri, süt tüketimi The adolescence is the period in children where growth and development takes place. The right food consumption habits gained in this period are important for a life-long conscious toward healthy eating. Consumption of milk and dairy products is vital for growth and development in a healthy manner. The aim of this study is to determine the milk and dairy products consumption frequency of adolescents aged 11-14 and to get information about their energy, micro and macro food elements they get. The research design was descriptive and was conducted with 220 public secondary school students aged 11-14 in Babaeski, Kırklareli. The survey that was given to the participants starts with general questions, continues with dairy products general consumption perception, the frequency of milk and dairy products consumption and ends with a daily food consumption record. It was seen that 51,8% of the adolescents that participated to the study were were girl, and 48,2% were boy. When the anthropometric measures of the participants were investigated, it was seen that there was a statistically significant difference between girls and boys (P<0,05), and the all measures of girls were lower than boys. When the cheese varieties consumption frequencies were examined only a significant difference was found between girls and boys (P=0,004) for their half-fat cow cheese consumption; it was seen that boys consume more half-fat cow cheese than girls. According to the energy and macro food elements computed from the daily food consumption reports of the participants, it was seen that girls consume 1636,8+600,5 energy, and boys consume 1567,6+517,3 energy.In this study, it is found that the adolescents' milk and dairy products consumption amounts are not adequate and they do not take the adequate amount of energy they need. Considering the importance of milk and dairy products consumption of adolescents' from the point of health, consciousness levels toward the consumption amounts should be increased, projects about public health should be developed, and the efficiencies of the existing projects should be discussed, inspected and developed. The contents of the school cafeterias should be examined and regular trainings and inspections should be conducted by the nutritionists. Keywords: Food consumption in adolescents, milk and dairy products, milk consumption.
Collections