Özel bir hastanenin beslenme ve diyet polikliniğine başvuran yetişkin hastaların beslenme bilgi düzeyi ve beden kütle indekslerinin değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada yetişkinlerde beslenme bilgi düzeylerinin belirlenmesi ve beden kütle indeksi (BKİ) ile ilişkisinin saptanması amaçlanmıştır. Çalışmaya 162 (%75)'si kadın ve 54 (%25)'ü erkek toplam 216 hasta katılmıştır. Çalışmaya katılanların yaş ortalaması 34,08±11,63 yıl olarak saptanmıştır. Çalışma özel bir hastanenin Nisan-Mayıs 2019 tarihleri arasında beslenme ve diyet polikliniğe başvuran 216 yetişkin hasta ile anket yöntemi kullanılarak yapılmıştır. BKİ ortalamaları kadınlarda 23,24±3,88 kg/m2 ve erkeklerde 25,71±3,85 kg/m2 olarak saptanmış olup, tüm katılımcılarda 23,86±4,01 kg/m2 olarak bulunmuştur. Kadınların %34,5'i, erkeklerin ise %22,2'si gelirinin %40'ını beslenmeye ayırdığını bildirmiştir. Çalışmada kadınlarda %54,7 ve erkeklerde %59,2 oranında günlük yeme düzeni 3 öğün olarak saptanmıştır. Kadınların %42,4'ünün erkeklerin ise %39,2'sinin öğün atladığı bulunmuştur. Araştırmada kadınların %39,5 erkeklerin ise %20,3' ünün daha önceden bireysel beslenme eğitimi aldığı saptanmıştır. Temel beslenme bilgi düzeyi puanı kadınlarda 47,10±6,46 ve erkeklerde 44,23±6,54 olarak bulunmuştur. Beslenme tercihi bilgi düzeyi puanları kadınlarda ve erkeklerde sırasıyla ortalama 36,88±6,91 ve 36,42±7,23 olarak saptanmıştır. Eğitim alanların temel beslenme bilgi düzeyi puanı ortalaması 48,31±6,68 olarak belirlenmiştir. Kadınlarda temel beslenme bilgi düzeyi artıkça BKİ'leri buna bağlı olarak azalmıştır (p0,05). Erkeklerde temel beslenme bilgi düzeyi puanı ile BKİ grupları arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Kadın ve erkeklerde beslenme tercihi bilgi düzeyi ve BKİ grupları arasında herhangi bir anlamlı farklılık bulunmamıştır. Beslenme bilgi düzeyinin arttırılması için beslenme eğitimi önemli bir rol oynamaktadır.Anahtar Kelimeler: Yetişkin, Beslenme bilgi düzeyi, Beden kütle indeksi. In this study, it was aimed to determine the status of nutrition knowledge levels in adults and to determine its relationship with body mass index. The adult patients who applied to the nutrition and diet clinic of a private hospital formed the sample of this study. A total of 216 patients (162 females and 54 males) were included in the study. The mean age was 34,08±11,63 years.Study was conducted by using a questionnaire method with 216 adult patients who applied to the nutrition and diet outpatient clinic of a private hospital between April and May 2019. The mean BMI was 23.24 ± 3.88 kg/m2 in women, 25.71 ± 3.85 kg/m2 in men and 23.86 ± 4.01 kg/m2in all participants. 34.5% of women and 22.2% of men reported that they allocated 40% of their income for nutrition. In the study, 54.7% and 59.2% of the women and men had a daily eating order of 3 meals. 42.4% of women skipped meals, 22.7% did not skip meals; 39.2% of men have skipped meals. It was determined that 39.5% of women and 20.3% of men had nutrition education. The level of basic nutrition knowledge was found to be 47,10 ± 6,46 in women and 44,23 ± 6,54 in men. Nutritional preference knowledge scores were found to be 36.88 ± 6.91 and 36.42 ± 7.23 in males and females, respectively. The average basic nutrition knowledge level score of the participants who had education is determined as 48.31 ± 6.68. As the level of basic nutritional knowledge in women increased, the BMI rates decreased accordingly. There was no significant difference between the basic nutrition knowledge score and BMI groups in males. There was no significant difference between the knowledge of nutrition preference and BMI groups in males and females. Nutrition education plays an important role in increasing the level of nutritional knowledge.Keywords: Adult, Nutritional knowledge, Body mass index.
Collections