Bir gıda işletmesinde yapılan risk değerlendirmesinde çalışan kadınlarda ergonominin obezite ve solunum fonksiyonları ile ilişkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı; bir gıda işletmesinde yapılan risk değerlendirmesi sonucunda işletmede çalışan kadınların çalışma ortamından kaynaklı ergonomik risklerden etkilenip etkilenmediğini araştırmak ve çalışma ortamının obezite ve çalışanların solunum fonksiyonları ile ilişkisini incelemektir.İşyeri genelinde, ergonomik, psikososyal, fiziksel, kimyasal, biyolojik, sağlık, işyeri ve çalışma ortamından kaynaklı tehlike ve riskler Ön Tehlike Analiziyle değerlendirilmiş olup alınması gereken önlemler belirtilmiştir. Çalışmaya ofis alanlarında ve üretimin farklı bölümlerinde çalışan 182 kadın çalışan dahil edilmiştir. Çalışan kadınlarda obezite tespiti için Vücut Kitle İndeksi, Solunum fonksiyonları için spirometri cihazı kullanılarak kayıt altına alınmıştır. 182 kadın çalışanın yaş, boy, kilo, VKİ, FVC Beklenen, FVC%, FEV1 Beklenen, FEV1% verilerinin değerlendirilmesinde `IBM SPSS for Windows Version 26` istatistik programı kullanılmıştır. Veriler, tek yönlü varyans analizi (One Way ANOVA) LSD post hoc testi, Kruskall Wallis ile değerlendirildi. Ergonomik risklerle beraber psikososyal risklere de maruz kalan, sadece psikososyal risklere maruz kalan, fiziksel risklerle beraber psikososyal risklere de maruz kalan, kimyasal risklerle beraber psikososyal risklere de maruz kalan, biyolojik risklerle beraber psikososyal risklere de maruz kalan, sağlık riskleriyle beraber psikososyal risklere de maruz kalan, işyeri ortamından kaynaklı risklerle beraber psikososyal risklere de maruz kalan bireylerden oluşan grupların Vücut Kitle İndeksine göre değerlendirilmesi Ki-Kare testi ile yapıldı. Sonuçlar %95 güven aralığında ve p<0,05 anlamlılık düzeyinde değerlendirildi. İşyeri genelinde tespit edilen potansiyel risk gruplarına maruz kalan bireylerin obez sayıları tespit edilerek Vücut Kitle İndeksine göre yapılan değerlendirmede farklılıklar bulunmadı(p= 0,243). Genel sağlık riskleriyle beraber psikososyal risklere maruz kalan bireylerin VKİ ortalama değerleri diğer gruplardan yüksek, FVC Beklenen ortalama değerleri ve FEV1 Beklenen ortalama değerleri de düşük bulunmuştur(P<0,05). İşyeri çalışma ortamından kaynaklanan risklerle beraber psikososyal risklere maruz kalan bireyler ve biyolojik risklerle beraber psikososyal risklere maruz kalan bireylerin VKİ ortalama değerleri diğer grup ortalama değerlerinden yüksek bulunmuştur (P<0,05).Yapılan Ön Tehlike Analizi sonucunda, ergonominin obezite ve solunum fonksiyonlarıyla ilişkili olmadığı, bu çalışmadan elde edilen bulgular ile açıklanabilmektedir. The aim of this study is; as a result of the risk assessment made in a food business, to investigate whether the women working in the business are affected by ergonomics risks arising from the working environment and to examine the relationship between the work environment and obesity and the respiratory functions of the employees.Threats and risks arising from ergonomic, psychosocial, physical,chemical, biological, healty, workplace and working environment in the workplace were evaluated with Preliminary Hazards Analysis and the precautions to be taken were specified.182 women working in office areas and different parts of the production were included in the study. Body Mass Index for determining obesity in working women; It was recorded using a spirometry device for respiratory functions. `IBM SPSS for Windows Version 26` statistics program was used to evaluate the age, height, weight, BMI, FVC Expected, FVC%, FEV1 Expected, FEV1% data of 182 female employees. Data were evaluated one–way analysis of variance(One Way ANOVA)LSD Post Hoc Test, Kruskall Wallis. Exposed to psychosocial risks as well as ergonomic risks, exposed only to psychosocial risks, exposed to psychosocial risks as well as physical risks, exposed to psychosocial risks as well as chemical risks, exposed to psychosocial risks as well as biological risks, exposed to psychosocial risks as well as healty risks. Assessment of groups consisting of individuals who are exposed to psychosocial risks as well as ergonomic risks, only to psychosocial risks, psychosocial risks as well as physical risks, psychosocial risks as well as chemical risks, psychosocial risks as well as biological risks, psychosocial risks as well as healty risks, psychosocial risks as well as arising from the workplace environment was run using the Chi-Square Test according to Body Mass Index. Results were evaluated at 95% confidence interval and p<0.05 significance level. Obes numbers of individuals exposed to potential risk groups identified throughout the workplace were determined and no differences were found in the assessment made according to Body Mass Index (p= 0.243). The average BMI values of individuals exposed to psychosocial risks as well as general health risks were higher than the other groups, while the average values of FVC and FEV1 expected mean values were also lower(p=0.05). Individuals exposed to psychosocial risks together with the risks arising from the workplace working environment the BMI average values of the individuals exposed to psychosocial risks together with biological risks were found to be higher than the other group average values(p<0.05).As a result of the Preliminary Hazard Analysis, it can be explained by the findings obtained from this study that ergonomics is not related to obesity and respiratory functions.
Collections