Gıda güvenliği hizmetlerinde toplam kalite yönetimi ve akreditasyon
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Halk sağlığı bakımından hayati önem taşıyan gıda güvenliği ulusal ve uluslararası yasalar ve yönetmeliklerle kontrol edilmektedir. Nüfus artışı, kentleşme ve artan uluslararası ticaret gibi başlıca etmenler yüzünden gıda güvenliği hizmetlerinin tarladan çatala kadar eksiksiz sağlanması amacıyla her aşamasında kontrol ve takip programlarının uygulanması gittikçe önem kazanmaktadır. Gıda zincirinde yer alan tüm birimlere sorumluluklar getiren ve gıda güvenliğinde anahtar rol oynayan kalite yönetim sistemlerinden birisi olan ISO/IEC 17025 standardı gıda kontrol laboratuvarlarının akreditasyonu için temel dayanak teşkil etmektedir. Türkiye'de ISO/IEC 17025 standardı altında teşkilatlanmış kamu ve özel gıda kontrol laboratuvarlarının önemi ülkemizin gıda güvenliği bakımından pek parlak olmayan sicili göz önüne alındığında ayrıca bir önem taşımaktadır. Bu çalışmada, bir firmaya bağlı Gıda Mikrobiyolojisi ve Moleküler Biyolojisi Laboratuvarlarının ISO/IEC 17025 standardına göre dizayn edilmesi, yapılan uygulamaların incelenmesi ve ileride aynı uygulamaları yapmak zorunda olacak işletmeler için de bir kılavuz olması amaçlanmıştır. Food safety is a body of preventive actions which is permanently checked over by national and international acts , and has vital functions for the Public health. Due to major reasons such as population increase in the World, over-urbanization and growing international trade it significantly gains importancel to monitor and control every stage of any food-safety related programme from farm to fork. ISO/IEC 17025 standard is one of the most important quality management systems, which constitutes a ground for the accrediation of any food control laboratory by bringing critical responsibilities to raise the qaulity in in the entire food supply chain. Thus, food control laboratories, organized and accredited according to ISO/IEC 17025 standard are extremely needed for Turkey, whose food-safety record is seriously poor in regard to EC. In this study, it is aimed to design a privately owned food microbiology and molecular biology laboratory according to ISO/IEC 17025, to assess the carried out implementations as well as providing further guidance to the organizations willing to achieve similar quality management systems.
Collections