Hazır bebek mamalarında ve bebekler tarafından tüketilen tahıl bazlı gıdalarda ESBL dirençli enterobacteriaceae ve cronobacter spp. araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz (ESBL) üreten Enterobacteriaceae suşları antimikrobiyal tedaviye yanıtın ertelenmesi ya da yanıt verilmemesine neden olmakta ve enfeksiyona bağlı morbidite ve mortalite riski artmaktadır. Bebek mamaları ve bebek maması yapımında kullanılan tahıl-bazlı gıdalar Cronobacter spp ve diğer Enterobacteriaceae üyeleri ile kontamine olduklarında ciddi tehdit oluşturmaktadırlar. Bu çalışmada, Türkiye'nin farklı bölgelerinden toplanan toplam 115 adet örnekte (40 adet hazır bebek maması, 60 adet tahıl-bazlı gıda ve 15 adet süt tozu) ESBL dirençli Cronobacter spp. ve diğer Enterobacteriaceae varlıklarının fenotipik yöntemlerle araştırılması amaçlandı. VRBGA agarda gelişen Enterobacteriaceae kolonilerine oksidaz testi uygulandı. Oksidaz negatif sonuç veren izolatlar konfirmasyon için BCP glikoz agara geçildi. Konfirmasyonu yapılan enterik izolatların Vitek® MS cihazı ile tanımlanması yapıldı. ESBL şüpheli izolatlar CLSI (2013) talimatları takip edilerek, seftazidim (CAZ), sefotaksim (CTX), sefpodoksim (CPD) diskleri ile tarandı, bu disklerin klavulanatlı (CLA) türdeşleri kullanılarak disk difüzyon konfirmasyonu yapıldı. Antibiyogram doğrulaması ve MİK değeri tespiti için Merlin Micronaut-S beta-lactamase VII kiti kullanıldı. Spektrometre cihazı ile alınan okumalar otomatik olarak Sifin yazılımı ile analiz edildi. . Yapılan değerlendirme sonucunda, ithal bebek mamaları ve süt tozu örneklerinde bakteriyel üreme görülmedi. Ancak, yerli bebek mamalarında Pantoea agglomerans , tahıl-bazlı gıda örneklerinde Cronobacter sakazakii ve diğer enterobakterlerden Pantoea agglomerans, Enterobacter aerogenes , Enterobacter cloacae/asburiae, Klebsiella oxytoca ve Leclercia adecarboxylata tespit edildi. Bu çalışmada, fenotipik analiz sonuçlarına göre Cronobacter sakazakii izolatlar arasında ESBL üreten saptanmazken, diğer enterik bakterilerden yerli bebek mamalarında %10, pirinç ununda %10, ve irmikte %5 oranlarında ESBL direnci olduğu görüldü.Anahtar sözcükler: ESBL, Enterobacteriaceae, Cronobacter spp., Bebek Maması. The extended-spectrum-beta-lactamase (ESBL) producing Enterobacteriaceae can have un-anticipated adverse effects such as a delay against or failure of antiotic therapy, resulting in increased risk of infectious morbidity and mortality. The infant formulas and cereal-based infant foods contaminated with Cronobacter spp., and other Enterobacteriacae are a deep threat tothe infant health. The objective of this study was to investigate the presences of Cronobacter spp. and other ESBL producing Enterobacteriacae from a total of 115 specimens (40 infant formula, 60 cereal-based infant formula and 15 milk powder) by phenotypic methods.. After culturing on VRBGA media, oxidase testing was performed. The oxidase negative isolates were initially confirmed on BCP Glucose media for the membership of Enterobacteriaceae, and subsequently identifiedby Vitek® MS. Following that, according to the guidelines by CLSI (2013), the ESBL presumptive isolates were screened by a combination of ceftazidime (CAZ), cefotaxime (CTX), and cefpodoxime (CPD) with/without clavulanic (CLA) acid. Finally, antimicrobial susceptibility testing with MIC determination wwas conducted using Merlin Micronaut-S beta-lactamase VII kit. The readings were analyzed the Sifin Software integrated with a Spectrometer. The results showed that the domestic infant formula samples contained Pantoea agglomerans, while the cereal-based samples included Cronobacter sakazakii, Pantoea) agglomerans, Enterobacter aerogenes, Enterobacter cloacae/asburiae, Klebsiella oxytoca, Leclercia adecarboxylata. The imported infant formulas were free of any bacterial load. The phenotypic screening revealed that the prevelances of ESBL producing enterobacterial was found as 10% in domestic infant formula samples, 10% in the rice flour samples, and 5% inthe semolina samples whereas none of the C. sakazakii isolates were ESBL producer. Keywords: ESBL, Enterobacteriaceae, Cronobacter spp., Infant Food.
Collections