Show simple item record

dc.contributor.advisorBaştürk, Ayhan
dc.contributor.authorTabar, Bahattin
dc.date.accessioned2021-05-08T06:32:57Z
dc.date.available2021-05-08T06:32:57Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/623416
dc.description.abstractTemel besin maddelerinden olan yağlar, hemen hemen bütün gıdaların bileşiminde belli oranlarda bulunmaktadır. Yağ ve yağ içeren gıdaların en önemli sorunu oksidasyon dediğimiz bozulma tipidir. Yağların oksidasyon unda meydana gelen hidroksiperoksitler, kötü kokulu bazı karbon bileşenleri, malonikdialdehit, alkanlar, alkenler gibi bileşenler, yağların duyusal ve kimyasal kalitesini etkilediği gibi, vücutta kanser, diyabet, kalp hastalıkları ve doku hasarlanması gibi olumsuz durumlara da yol açmaktadır. Bu çalışmada ülkemizde yemeklik yağ olarak kullanılan ayçiçek yağının oksidasyonunu önlemek için uzun yıllardan beri kullanılan sentetik oksidantlar yerine biberiye, sarımsak, zencefi, zerdeçal, sumak, kişniş vb. doğal antioksidantlar kullanılarak bu antioksidantların antioksidatif kapasiteleri sentetik antioksidantlar ile karşılaştırılmıştır
dc.description.abstractOils, one of essentialnutrients, there are certain rates in almost all food composition. Themostimportant problem is the deterioration of foods containing fat and fatoxidation we call type. Hydroperoxides formed in the oxidation of fats, some carbon component smelly, malonicdialdehyde, alkenes, compounds such as alkanes, such as to affect the sensory and chemical quality of fat in the body, cancer, diabetes leads to heart diseases and tissue to negative situations such as damaged. In this study, instead of synthetic antioxidative capacity of these antioxidants with natural antioxidants was compared with synthetic antioxidantsen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleAyçiçek yağının oksidatif stabilitesi üzerine farklı bitkisel ekstraktların etkisi
dc.title.alternativeEffect anti̇oxi̇dant properti̇es of some natural plant exract over oxi̇dati̇ve stabi̇li̇ty sunflower oi̇l
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmSunflower oil
dc.subject.ytmOxidative stability
dc.subject.ytmPlant extract
dc.identifier.yokid10078102
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityIĞDIR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid409808
dc.description.pages82
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess