Show simple item record

dc.contributor.advisorTemel, Süleyman
dc.contributor.authorDökülgen, Hasan
dc.date.accessioned2021-05-08T06:32:56Z
dc.date.available2021-05-08T06:32:56Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/623411
dc.description.abstractBu çalışma, Kilis ekolojik koşullarında doğal olarak yetişen herdem yeşil; Kermes meşesi (Quercus coccifera L.),Akça kesme (Phillyrea latifolia L.),Delice (Olea europea var. oleaster L.) ve yaprağını döken; Karaçalı (Palirus spina-christi Mill.), Menengiç (Pistacia terebinthus L.) ve Tesbih çalısı (Styrax officinalis L.) türlerin yaprak ve yaprak + sürgünlerin mevsimsel besin içeriği değişimini belirlemek için 2014 yılında yürütülmüştür. Araştırma şansa bağlı bloklar da faktöriyel düzenlemeye göre 4 tekrarlamalı olarak kurulmuş ve bitki materyallerinde HP (ham protein), NDF (nötr ortamda çözünmeyen lif), ADF (asit ortamda çözünmeyen lif), ADL (asit ortamda çözünmeyen lignin), KMS (kuru madde sindirilebilirliği), SE (sindirilebilir enerji), ME (metabolik enerji) ve NYD (nispi yem değeri) içerikleri belirlenmiştir. Araştırmada maki türlerin kimyasal kompozisyon içerikleri türler, dönemler ve yem tipleri arasında önemli farklılık göstermiştir (P<0.01). İncelenen tüm karakterler bakımından en yüksek besin bileşenleri karaçalı bitkisinde, en düşük de kermes meşesinde belirlenmiştir. Mevcut çalışmada türlerin olgunlaşmasıyla (mevsimlere göre) HP, KMS, SE, ME ve NYD oranlarının azaldığı, NDF, ADF ve ADL oranlarının ise artığı belirlenmiştir. Ayrıca yaprak örneklerin arzulanan besin değerleri, yaprak + sürgün örneklerine göre daha yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak maki türleri sahip oldukları besin içerikleri yönünden hayvan beslemede kullanılabileceği ortaya konulmuştur.
dc.description.abstractThis study was conducted to determine the change of seasonal nutrient contents of leaf and leaf + shoots of the evergreen; Kermes oak (Quercus coccifera L.),Mock privet (Phillyrea latifolia L.),Wild olive (Olea europea var. oleaster L.) and decidious; Christ's thorn (Palirus spina-christi Mill.),Terebinth (Pistacia terebinthus L.),Styrax tree (Styrax officinalis L.) species naturally growing in Kilis ecological conditions in 2014.Research was conducted using a completely randomized block design with four replications. The crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), acid detergent lignin (ADL), dry matter digestibility (DMD), digestible energy (DE), metabolizable energy (ME) and relative feed value (RFV) of the examined materials were determined. Results showed that the chemical compositions of maquis species were significiantly different (P<0.01) among the species, seasons and fodder samples. With respect to all the studied properties, while the highest nutritional values were obtained from Terebinth (Pistacia terebinthus L.), the lowest values were determined in Kermes oak (Quercus coccifera L.).In our present study, it was determined that the ratios of CP, DMD, DE, ME and RFV decreased, and NDF, ADF and ADL contents increased depending on maturity. The desired nutritional values of the leaf samples were also found higher than the leaf + shoots samples. As a result, it was revealed that the maqius species could be used for livestock feeding in terms of nutritional contents.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKilis ekolojik koşullarında yaygın olarak yetişen bazı çalı ve ağaç türlerinin mevsimsel besin içeriği değişiminin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of the change of seasonal nutritional value of some tree fodder and shrub species commonly growing in Kilis ecological
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmOak
dc.subject.ytmShrubs
dc.subject.ytmSeasonal variation
dc.subject.ytmNutritive value
dc.identifier.yokid10067861
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityIĞDIR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid409811
dc.description.pages82
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess