Iğdır ve yöresinde üretilen balların bazı fizikokimyasal özellikleri
dc.contributor.advisor | Yurt, Bayram | |
dc.contributor.author | Çakir, Sema | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T06:32:55Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T06:32:55Z | |
dc.date.submitted | 2016 | |
dc.date.issued | 2018-12-20 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/623407 | |
dc.description.abstract | Bal insanlık için önemli bir gıda maddesidir. Bal üretimi bakımından en uygun ülkelerden biri olan Türkiye, Dünya'da Çin'den sonra ikinci, Avrupada ise birinci sıradadır. Bu çalışmada, Iğdır ve yöresinde (Kağızman, Tuzluca, Aralık) üretilen süzme çiçek ballarının bazı fizikokimyasal özellikleri belirlenmiştir. Araştırmada 30 adet süzme çiçek balı kullanılmıştır. Analiz edilen süzme çiçek ballarında briks, nem miktarı, asitlik, hidroksimetilfurfural, glukoz ve fruktoz analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda ortalama fizikokimyasal değerler; Brix % 83.30 ± 0.97, Nem miktarı % 15.06 ± 0.75, Asitlik 22.64 meq/kg ± 4.16, pH 4.33 ± 0.25, iletkenlik 0.17 mS/cm ± 0.15, Hidroksimetilfurfural 39.85 mg/kg ± 30.41, Fruktoz % 38.62 ± 2.36, Glukoz % 32.46 ± 2.24, Fruktoz / Glukoz oranı 1.20 ± 0.10 ve Glukoz + Fruktoz miktarı % 71.09 ± 3.66 şeklinde bulunmuştur. Bu ortalama sonuçlar, Iğdır ve yöresinde üretilen süzme çiçek ballarının Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği kriterlerine(2012) uygun olduğunu göstermiştir. | |
dc.description.abstract | Honey is important food source for human. Turkey is one of most suitable country for honey production. Turkey is second honey producer after China in World and is the first order at the honey production in Europe. In this research, some physicochemical properties of honey produced in Iğdır and region (Kağızman, Tuzluca, Aralık) were investigated. In research 30 filtering flower honey were used.Brix, moisture content, acidity, hydroxymethylfurfural, glucose and fructose analyzes were performed in filtering flower honey filtration. According to results of physicochemical analysis mean values were found as the following; Brix 83.30 % ± 0.97, moisture content 15.06 % ± 0.75, acidity 22.64 meq/kg ± 4.16, pH 4.33 ± 0.25, conductivity 0.17 mS/cm ± 0.15, hydroxymethylfurfural 39.85 mg/kg ± 30.41, fructose 38.62 % ± 2.36, glucose 32.46 % ± 2.24, the ratio of fructose / glucose 1.20 ± 0.10 and the amount of glucose + fructose 71.09 % ± 3.66. This mean results showed that filtering flower honey Produced Iğdır and region met for honey notification criteria of Turkish food codex (2012). | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Iğdır ve yöresinde üretilen balların bazı fizikokimyasal özellikleri | |
dc.title.alternative | Some physicochemical properties of honey produced in Igdir and region | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-12-20 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Sugar | |
dc.subject.ytm | Iğdır | |
dc.subject.ytm | Physicochemical properties | |
dc.subject.ytm | Honey | |
dc.identifier.yokid | 10133234 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | IĞDIR ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 523319 | |
dc.description.pages | 41 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |