Show simple item record

dc.contributor.advisorYurt, Bayram
dc.contributor.authorUluçay, Burak
dc.date.accessioned2021-05-08T06:32:53Z
dc.date.available2021-05-08T06:32:53Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-12-20
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/623402
dc.description.abstractBeslenme açısından önemli bir gıda maddesi olan süt, yaşamın her aşamasında tüketilmektedir. Beslenme için vazgeçilmez olan süt, uygun olmayan üretim koşullarında sağlık açısından olumsuzluklara da sebep olmaktadır. Aflatoksinli yemlerle beslenen hayvanların sütünde bulunan Afalatoksin M1 bunlardan biridir.Bu çalışmada, Iğdır ve yöresindeki (Merkez, Karakoyunlu, Tuzluca, Aralık) çiğ inek sütlerinin bazı kimyasal özellikleri ve Aflatoksin M1(AFM1) miktarı belirlenmiştir. Araştırmada 25 adet çiğ inek sütü kullanılmıştır. Analiz edilen sütlerde kuru madde, yağ, protein, kül ve aflatoksin M1(AFM1) analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda ortalama kimyasal değerler; Kuru madde miktarı % 11.77 ± 1.27, yağ miktarı % 3.19 ± 0.52, yağsız kuru madde miktarı % 8.58 ± 1.09, protein miktarı % 3.19 ± 0.35, kül miktarı 0.73 ± 0.12 ve Aflatoksin M1 miktarı 0.132 µg/kg ± 0.107 olarak bulunmuştur. 25 adet çiğ inek sütü numunesinin tamamında (% 100) aflatoksin M1(AFM1) tespit edilmiştir. Bunlardan 20 tanesi (%80) Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliğinde yer alan çiğ inek sütleri yasal limitinin üzerinde bulunmuştur.
dc.description.abstractMilk is an important food for Nutrition and it is consumed every stage of life. Milk is essential for nutrition but it causes adversities in for the health at unfavourable production conditions.In this research, some physicochemical properties and Aflatoxin M1 of raw cow milk produced in Iğdır and region (Iğdır center, Karakoyunlu, Tuzluca, Aralık) were investigated. In research 25 piece raw cow milk were used. Dry matter, fat, protein, ash and Aflatoxin M1 analyzes were performed in milk.According to results of chemical analysis mean values were found as the following; Dry matter 11.77 % ± 1.27, fat 3.19 % ± 0.52, protein 3.19 % ± 0.35, ash 0.73 % ± 0.12 and Aflatoxin M1 content 0.132 µg/kg ± 0.107. Aflatoxin M1 (AFM1) has been detected in milk all samples (% 100). 20 piece (80%) of these, is contrary to the Turkish Food Codex Infection Regulation.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleIğdır ve yöresinde üretilen sütlerin bazı kimyasal özellikleri ve aflatoksin M1 miktarının belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of some chemical properties and aflatoksin M1 of milk produced in Igdir and region
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-12-20
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmIğdır
dc.subject.ytmCow milk
dc.subject.ytmAflatoxin M1
dc.identifier.yokid10133121
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityIĞDIR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid523318
dc.description.pages42
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess