Show simple item record

dc.contributor.advisorPehluvan, Mücahit
dc.contributor.advisorAslantaş, Rafet
dc.contributor.authorOğuz, Ezgi
dc.date.accessioned2021-05-08T06:32:47Z
dc.date.available2021-05-08T06:32:47Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/623375
dc.description.abstractIğdır ekolojisinde bir üreticiye ait kapama kiraz bahçesinde 2016 yılında yürütülen bu çalışmada Gisela 5 anacı üzerine aşılı 10 yaşlı 0900-Ziraat kiraz çeşidinde tam çiçeklenme zamanında uygulanan farklı kimyasalların meyve kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmada kontrol, balık yağı (%2), sulandırılabilir kükürt (%4), % 3'lük kireçli kükürt (1:30), amonyum tiyosülfat (%2), bakır (%0.5), GA3 ( 90 ppm) ve NAA (35 ppm) uygulamaları yapılmıştır. Suda çözündürüldükten sonra üzerine yayıcı yapıştırıcı ilave edilerek kiraz ağaçlarının tam çiçeklenme döneminde sırt pülverizatörü ile uygulama yapılmış, kontrol grubu ise yayıcı yapıştırıcı ilaveli su ile muamele edilmiştir. Deneme tesadüf parselleri deneme desenine göre üç tekerrürlü ve her tekerrürde bir ağaç olacak şekilde planlanmıştır. Haziran ayının ilk haftasında sabahın ilk saatlerinde hasat edilen bitkilerden ayrı ayrı meyve örneklemesi yapılmış ve numuneler vakit geçirilmeden laboratuvara götürülmüştür. Araştırmada ortalama meyve ağırlığı, sap ağırlığı, sap uzunluğu, çekirdek ağırlığı, meyve yüksekliği, meyve eni, meyve boyu, renk değerleri (L*, a*, b*), meyve sertliği, titre edilebilir asitlik, suda çözünebilen kuru madde miktarı (SÇKM), pH, C vitamini ve toplam şeker gibi kalite özellikleri incelenmiştir. Meyve sap uzunluğu, sap ağırlığı, renk değerleri (L*, a*, b*) ve C vitamini içeriği bakımından uygulamalar arasındaki fark önemsiz bulunmuştur. Meyve ağırlığı, çekirdek ağırlığı, meyve yüksekliği, meyve eni, meyve boyu, sertlik, titrasyon asitliği, SÇKM ve pH bakımından uygulamalar arasındaki farkın önemli olduğu tespit edilmiştir. En iri meyveler 10.72 g ile balık yağı uygulamasından, en sert meyveler ise 344.70 g ile GA3 uygulamasından elde edilmiştir.
dc.description.abstractThe study was carried out in a breeder conditions in Iğdır the year of 2016. The objective of the study was to determine the effects of flower thinning with chemicals and plant growth substances on the fruit quality in the '0900-Ziraat' sweet cherry cultivar grafted onto Gisela-5 rootstock. Besides control sweet cherry trees were sprayed fish oil 2%, wettable suphur 4%, lime sulphur (1.30) 3%, ammonium thiosulphate (ATS) 2%, cupper 0.5%, GA3 90 ppm and NAA 35 ppm. Control were sprayed only water. Chemicals and hormones were applied with a hand sprayer. The experiment was set up based on completely randomized desing arragment with three replications. After thinnig aplication on flowers, fruits harvested at commmercially ripe stage the first week of June, 2016. Samples collected each replication unite for each application and transported immadiately to laboratory. Some fruit quality parameter were investigated such as fruit weight, fruit width, fruit height, fruit length, cherry stalk weight, cherry stalk length, seed weight, colour (L*, a*, b*), fruit hardiness, titratable acidity (TA), total soluble solid (TSS), pH, vitamin C and total sugar in the study. Hormone and chemical applications significantly affected some quality parameters such as fruit weight, seed weight, fruit height, fruit width, fruit, fruit length, hardiness, TA, TSS and pH. According to results the fish oil application gave the heaviest fruist with 10.72 g value. In addition, GA3 application gave the hardest fruit with 344.70 g value when compared to the control.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKirazlarda bazı kimyasal uygulamaların meyve kalitesi üzerine etkileri
dc.title.alternativeEffect on the quality of some chemical applications in sweet cherry
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10182098
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityIĞDIR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid502638
dc.description.pages51
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess