Show simple item record

dc.contributor.advisorGülsoy, Ersin
dc.contributor.advisorAslantaş, Rafet
dc.contributor.authorTurak, Berna
dc.date.accessioned2021-05-08T06:32:46Z
dc.date.available2021-05-08T06:32:46Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/623372
dc.description.abstractBu çalışma Iğdır ekolojik koşullarında yetiştirilen MM 106 klon anacı üzerine aşılı Granny Smith, Golden Delicious ve Red Chief elma çeşitlerinde elle seyreltme, Naftalen Asetik Asit (NAA) ve Benziladenin (BA) değişik dozlarının meyve seyreltmesi ve bazı meyve kalite özellikleri (meyve eni, meyve boyu meyve ağırlığı, meyve eti sertliği, sap uzunluğu, sap kalınlığı, verim etkinliği, SÇKM, titre edilebilir asitlik ve pH) üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada aynı bakım şartlarına sahip 5-6 yaşlı elma çeşitlerine tam çiçeklenmeden 20 gün sonra, NAA'nın 5 ve 10 ppm'lik dozları ile BA'nin 100 ve 150 ppm'lik dozları uygulanmış, ağaçlarda haziran dökümünden sonraki küçük meyve döneminde her huzmede bir meyve kalacak şekilde elle seyreltme yapılmıştır. Meyve seyreltme oranı uygulama öncesi ve hasat öncesi sayımı ile tespit edilmiştir. Çalışmada en yüksek seyreltme oranı Granny Smith çeşidinde sırasıyla NAA'nın 5 ppm'lik (%93.80) ve 10 ppm'lik (% 91.65), dozları ile BA'nin 100 ppm'lik (%89.88) ve 150 ppm'lik (% 88.98) dozlarından elde edilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre NAA'nın 10 ppm'lik ve BA 'nin 100 ve 150 ppm'lik uygulamaları etkili meyve seyreltmesi ve meyve kalitesi için önemli bulunmuştur. Ayrıca elle seyreltme uygulaması meyve ağırlığını arttırma bakımından kimyasallara göre daha iyi sonuç vermiştir. Uygulamaların genel olarak meyve kalite parametreleri üzerine etkisi istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Özellikle meyve ağırlığı, sap kalınlığı, meyve eti sertliği ve titre edilebilir asitlik üzerine çeşit x uygulama interaksiyonun önemli düzeyde etkili olduğu belirlenmiştir.
dc.description.abstractThis study was conducted in order to determine the effect of Naphthalene Acetic Acid (NAA) and Benzyladenine (BA) at different doses on fruit thinning and some fruit quality traits (fruit width, fruit length, fruit weight, fruit flesh firmness, stalk length, stalk thickness, yield efficiency, TSS, titrable acidity, pH) in Granny Smith, Golden Delicious, and Red Chief apple cultivars grafted on MM 106 clone rootstock grown under the Igdır ecological conditions In the study, doses of 5 and 10 ppm of Naphthalene Acetic Acid (NAA) and 100 and 150 ppm of Benzyladenine (BA) were applied to apple varieties with 5-6 aged in the the same maintenance conditions 20 days after from full flowering. Application of thinning was also pruned on the trees leaving a fruit on each branch in small fruit period following June-drops, by the hand. Fruit thinning ratio was determined by pre-application and pre-harvest counting. The highest thinning ratio was found in the Granny Smith variety, with 5 ppm (93.80%) and 10 ppm (91.65%) of NAA, 100 ppm (89.88%) and 150 ppm 88.98%) in the trial. According to the results of the experiment, applications of 10 ppm of NAA and 100 and 150 ppm of BA were found to be important for fruit juice and fruit quality. Furthermore, by the hand pruning applications yielded the better results compared with chemistry in respect of increasing fruit weight. In general, the effects of applications were statistically significant on fruit quality parameters. Exclusively, the varietal x application interactions were found to be significantly effective on fruit weight, stem thickness, fruit meat hardness and titratable acidity.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleIğdır ekolojisinde yetiştirilen bazı elma çeşitlerinde benziladenin ve naftalin asetik asit uygulamalarının meyve seyreltmesi ve kalitesi üzerine etkileri
dc.title.alternativeThe effects of benzyladenine and naphthalene acetic acid applications on fruit thinning and quality in some apple cultivars grown in Igdır ecologic conditions
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10181319
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityIĞDIR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid502621
dc.description.pages69
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess