Show simple item record

dc.contributor.advisorGeçer, Mustafa Kenan
dc.contributor.advisorAslantaş, Rafet
dc.contributor.authorAğgün, Zarife
dc.date.accessioned2021-05-08T06:32:45Z
dc.date.available2021-05-08T06:32:45Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/623366
dc.description.abstractBu çalışma 5 farklı kök bakterisinin (Azot-1, Azot-2, Fosfor-1, Fosfor-2 ve Azot+Fosfor) 3 çilek çeşidinde (Albion, San Andreas ve Monterey) verim ve bazı meyve özellikleri üzerine olan etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada meyve verimi üzerine bakteri uygulamalarından en etkili sonuç 99.88 g bitki-1 ile Fosfor-1 uygulamasından elde edilmiştir. Çeşitler arasında ise bakteri uygulaması sonucu en yüksek verimi, San Andreas çeşidi 93.02 g bitki-1 ile sunmuştur. Meyve sayısı bakımından, bakteri uygulamalarından en yüksek sonuç 3.48 adet/bitki ile Azot-1 uygulamasından elde edilmiştir. Bunun yanında en fazla meyve sayısı 4.28 adet bitki-1 ile Monterey çeşidindeki Azot-1 grubundan elde edilmiştir. Ortalama meyve ağırlığı bakımından, bakteri uygulamalarından en yüksek sonucu 30.17 g meyve-1 ile Fosfor-2 uygulaması vermiştir. Aynı şekilde en yüksek ortalama meyve ağırlığı 32.38 g meyve-1 ile San Andreas çeşidinde Fosfor-2 grubunda bulunmuştur. Suda çözünür kuru madde içeriği açısından bakteri uygulamalarından en yüksek sonucu %10.02 ile Azot-1 uygulaması göstermiştir. İlave olarak en fazla suda çözünür kuru madde %10.98 ile Monterey çeşidinde Fosfor-2 grubundan elde edilmiştir. Bakteri uygulamaları sonucu en yüksek pH değere 3.97 ile Azot-2 uygulamasından ulaşılmıştır. Ayrıca en yüksek pH 9.92 ile Albion çeşidinde kontrol grubundan elde edilmiştir. Titre edilir asit bakımından, bakteri uygulamalarından en yüksek sonucu %0.92 ile Fosfor-2 uygulaması vermiştir. Buna göre en fazla titre edilir asit %1.18 ile San Andreas çeşidinde Fosfor-2 grubundan elde edilmiştir. Kök bakteri uygulamalarının Iğdır ekolojik koşullarında yetiştirilen bazı çilek çeşitlerinde meyve verimi ve kalitesi açısından yararlı olacağı sonucuna varılmıştır.
dc.description.abstractThis study was conducted to investigate the effect of five different plant growth promoting bacteria on yield and some fruit characteristics of three strawberry cultivars. Among bacteria applications, phosphor-1 gave the highest yield amount with an average of 99.88 g plant-1. The highest yield amount was recorded for San Andreas cultivar (93.02 g plant-1). In fruit number, nitrogen-1 application produced the highest value (3.48 number plant-1). Besides, the highest fruit number was obtained by applying Nitrogen-1 to Monterey cultivar with 4.28 number plant-1. Phosphor-2 among bacteria applications provided the best result in fruit index (30.17 g/fruit). Similary, the highest value of the fruit index was also obtained from San Andreas cultivar with the same application. The best soluble solid content (10.02%) was achieved with Nitrogen-1 application. Among the strawberry cultivars, Monterey cultivar gave the highest level of soluble solid content (10.98%). The highest pH value of 3.97 was obtained for Nitrogen-2 application. The highest pH value of 9.92 was possible with the control group in Albion cultivar. In titrable acidity, the highest value of 0.92% was obtained by Phosphor-2 application. The highest titrable acidity value (1.18%) was achieved by applying Phosphor-2 to San Andreas cultivar. It was concluded that root bacteria applications will be utility for improving fruit yield and quality in some strawberry cultivars grown under Igdir ecological conditions.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleIğdır ekolojik koşullarında bazı çilek çeşitlerinde kök bakteri uygulamalarının meyve verim ve kalitesi üzerine etkileri
dc.title.alternativeThe effect of plant growth promoting bacteria applications on fruit yield and quality of some strawberry cultivars grown in Igdir ecological conditions
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10186798
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityIĞDIR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid503387
dc.description.pages67
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess