Iğdır ekolojik koşullarında bazı çilek çeşitlerinde kök bakteri uygulamalarının meyve verim ve kalitesi üzerine etkileri
dc.contributor.advisor | Geçer, Mustafa Kenan | |
dc.contributor.advisor | Aslantaş, Rafet | |
dc.contributor.author | Ağgün, Zarife | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T06:32:45Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T06:32:45Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/623366 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma 5 farklı kök bakterisinin (Azot-1, Azot-2, Fosfor-1, Fosfor-2 ve Azot+Fosfor) 3 çilek çeşidinde (Albion, San Andreas ve Monterey) verim ve bazı meyve özellikleri üzerine olan etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada meyve verimi üzerine bakteri uygulamalarından en etkili sonuç 99.88 g bitki-1 ile Fosfor-1 uygulamasından elde edilmiştir. Çeşitler arasında ise bakteri uygulaması sonucu en yüksek verimi, San Andreas çeşidi 93.02 g bitki-1 ile sunmuştur. Meyve sayısı bakımından, bakteri uygulamalarından en yüksek sonuç 3.48 adet/bitki ile Azot-1 uygulamasından elde edilmiştir. Bunun yanında en fazla meyve sayısı 4.28 adet bitki-1 ile Monterey çeşidindeki Azot-1 grubundan elde edilmiştir. Ortalama meyve ağırlığı bakımından, bakteri uygulamalarından en yüksek sonucu 30.17 g meyve-1 ile Fosfor-2 uygulaması vermiştir. Aynı şekilde en yüksek ortalama meyve ağırlığı 32.38 g meyve-1 ile San Andreas çeşidinde Fosfor-2 grubunda bulunmuştur. Suda çözünür kuru madde içeriği açısından bakteri uygulamalarından en yüksek sonucu %10.02 ile Azot-1 uygulaması göstermiştir. İlave olarak en fazla suda çözünür kuru madde %10.98 ile Monterey çeşidinde Fosfor-2 grubundan elde edilmiştir. Bakteri uygulamaları sonucu en yüksek pH değere 3.97 ile Azot-2 uygulamasından ulaşılmıştır. Ayrıca en yüksek pH 9.92 ile Albion çeşidinde kontrol grubundan elde edilmiştir. Titre edilir asit bakımından, bakteri uygulamalarından en yüksek sonucu %0.92 ile Fosfor-2 uygulaması vermiştir. Buna göre en fazla titre edilir asit %1.18 ile San Andreas çeşidinde Fosfor-2 grubundan elde edilmiştir. Kök bakteri uygulamalarının Iğdır ekolojik koşullarında yetiştirilen bazı çilek çeşitlerinde meyve verimi ve kalitesi açısından yararlı olacağı sonucuna varılmıştır. | |
dc.description.abstract | This study was conducted to investigate the effect of five different plant growth promoting bacteria on yield and some fruit characteristics of three strawberry cultivars. Among bacteria applications, phosphor-1 gave the highest yield amount with an average of 99.88 g plant-1. The highest yield amount was recorded for San Andreas cultivar (93.02 g plant-1). In fruit number, nitrogen-1 application produced the highest value (3.48 number plant-1). Besides, the highest fruit number was obtained by applying Nitrogen-1 to Monterey cultivar with 4.28 number plant-1. Phosphor-2 among bacteria applications provided the best result in fruit index (30.17 g/fruit). Similary, the highest value of the fruit index was also obtained from San Andreas cultivar with the same application. The best soluble solid content (10.02%) was achieved with Nitrogen-1 application. Among the strawberry cultivars, Monterey cultivar gave the highest level of soluble solid content (10.98%). The highest pH value of 3.97 was obtained for Nitrogen-2 application. The highest pH value of 9.92 was possible with the control group in Albion cultivar. In titrable acidity, the highest value of 0.92% was obtained by Phosphor-2 application. The highest titrable acidity value (1.18%) was achieved by applying Phosphor-2 to San Andreas cultivar. It was concluded that root bacteria applications will be utility for improving fruit yield and quality in some strawberry cultivars grown under Igdir ecological conditions. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Iğdır ekolojik koşullarında bazı çilek çeşitlerinde kök bakteri uygulamalarının meyve verim ve kalitesi üzerine etkileri | |
dc.title.alternative | The effect of plant growth promoting bacteria applications on fruit yield and quality of some strawberry cultivars grown in Igdir ecological conditions | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10186798 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | IĞDIR ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 503387 | |
dc.description.pages | 67 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |