Show simple item record

dc.contributor.advisorYeşildağ, Mesude Figen
dc.contributor.advisorÇoruh, İrfan
dc.contributor.authorAlpago, Ömer
dc.date.accessioned2021-05-08T06:32:40Z
dc.date.available2021-05-08T06:32:40Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-03-10
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/623348
dc.description.abstractBu çalışmada PGPR strainlerinin fasulye verimine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla Seyman ve Sarıkız isimleriyle Türkiye'de tescil edilen fasulye çeşitleri kullanılmıştır. Çalışma petri ve saksı denemeleri şeklinde yürütülmüştür. Petri denemesinde bakteri uygulamalarının fasulye tohumlarının çimlenmesine etkisi %1,5'luk agar içeren petri ortamında değerlendirilmiştir. Saksı denesi 3 farklı bakteri straini, bakteri strainlerinin kombinasyonu, gübre ve negatif kontrol olarak 6 uygulamadan oluşmuştur. Seyman ve Sarıkız fasulye çeşitlerinde uygulamaların çimlenme hızı, ortalama çimlenme zamanı, çıkış süresi, kök uzunluğu, boy uzunluğu, kök ağırlığı, gövde ağırlığı, kuru kök ağırlığı, yaprak sayısı, boğum sayısı, yaş kök ağırlığı, yaş gövde ağırlığı, azot oranı ve protein oranına olan etkileri incelenmiştir. In vitro ortamda çeşitler ile uygulamaların interaksiyonunun ortalama çimlenme zamanı ve çimlenme hızı üzerine etkili olduğu görülmüştür. Bakteri uygulamalarının in vivo ortamda, Seyman çeşidinde çıkış süresi, kök uzunluğu, boy uzunluğu, boğum sayısı, yaş kök ağırlığı, gövde ağırlığı ve kuru kök ağırlığında artış gösterdiği tespit edilmiştir. Sarıkız çeşidinde bakteri uygulamalarının, çıkış süresi, kök uzunluğu, yaprak sayısı, boğum sayısını arttırdığı bulunmuştur.
dc.description.abstractIn this study, the effects of PGPR strains on bean yield was investigated. Seymen and Sarıkız cultivars of bean which have been registered in Turkey were used for this purpose. preliminary essays were conducted with petri and flower pot. The effect of bacterial applications on the germination of bean seeds was evaluated in petri containing 1.5% agar. Flower pot essay was performed as 6 application consist of 3 different bacteria strains, combination of bacteria strains, fertilizer and negative control. It was investigated the effect of applications on the germination rate, average germination time, Output time, height, root and stem weight, dry root weight, number of leaves, number of nodes, fresh root and stem weight, nitrogen and protein content. In vitro;It was observed that the interaction between bean cultivars and applications was effective average germination time and rate. In vivo; output time, stem and root length, number of nodes, fresh root weight, stem weight and dry root weight of Seyman cultivar increased with bacterial applications. It was found that bacterial applications were effective on output time, root length and number of leaves of Sarıkız cultivar.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleBitki gelişimini uyaran kök bakterilerinin (pgpr) kıvırcık marul (Lactuca sativa var. crispa) yetiştiriciliğine etkisi
dc.title.alternativeThe effect of plant growth promoting rhizobacteria on curly (Lactuca sativa var. crispa) lettuce production
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-03-10
dc.contributor.departmentBitki Koruma Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10329523
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityIĞDIR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid614597
dc.description.pages54
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess