Show simple item record

dc.contributor.advisorKaya, Elif Duygu
dc.contributor.authorGüngör, Nesrin
dc.date.accessioned2021-05-08T06:32:34Z
dc.date.available2021-05-08T06:32:34Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-10-09
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/623324
dc.description.abstractBu çalışmada, Iğdır yöresinde yetiştiriciliği yapılan, yöre halkı tarafından severek tüketilen ve yerel pazarlarda satışa sunulan Ağşeftali ve Zeferan Şeftalinin (Prunus persica L.) antioksidan aktivitesi, fenolik içeriği ve radikal giderme aktiviteleri çeşitli yöntemlerle incelenmiştir. Bu amaçla Ağşeftali ve Zeferan şeftalinin liyofilize edilerek hazırlanan etanol ekstrelerinden toplam fenolik bileşik miktarı, toplam flavonoid madde miktarı, DPPH· (1,1-difenil-2-pikril-hidrazil) serbest radikal giderme giderme aktivitesi, ABTS∙ + (2,2´-azino-bis(3-etilbenztiyoazolin-6-sülfonik asit) radikal katyon yakalama aktivitesi ve kuprak metoduna göre kuprik iyon indirgeme kapasitesi incelendi. Liyofilize Ağşeftali ve Zeferan şeftalisinin etanol ekstrelerinde bulunan total fenolik bileşik miktarı gallik asit (GAE) eşdeğeri olarak sırası ile 1293,9±84,9 mg GA/100 g kuru ağırlık, 1026,3±99,46 mg GA/100 g kuru ağırlık bulunmuştur. Total flavonoid madde miktarı kuersetin eşdeğeri olarak (mg QE) sırası ile 83,6±2,56 mg QE/100 g kuru ağırlık, 110,9±6,07 mg QE/100 g kuru ağırlık, olarak bulunmuştur. Ayrıca DPPH + serbest radikali giderme aktivitesi IC50 değeri olarak sırası ile 33,46 μg/mL ve 23,45 μg/mL olarak bulunmuştur. ABTS∙ + radikal katyon yakalama aktivitesi trolox eşdeğeri olarak sırası ile 31,17 µmol Trolox/g kuru ağırlık, 27,60 µmol Trolox/ g kuru ağırlık olarak bulunmuştur. Kuprak metoduna göre kuprik iyonları indirgeme kapasitesi trolox eşdeğeri olarak Ağşeftali ve Zeferan şeftali için sırası ile 80,34 µmol Trolox/g kuru ağırlık ve 67,00 µmol Trolox/g kuru ağırlık olarak bulunmuştur. Numunelerin HPLC analizi, o-kumarik asidin, Ağşeftali ve Zeferan şeftali numunelerinde en yüksek miktarda fenolik bileşik olduğunu göstermiştir.
dc.description.abstractIn this study, the antioxidant activities, fenolic content and radical scavenging activities of Ağşeftali and Zeferan Peach (Prunus persica L.) which were grown in Iğdır region, consumed by the local people and sold in local markets were investigated with various methods. For this purpose, from the ethanol extract prepared from the liyophilised Ağşeftali and Zeferan peach, total phenolic content, total flavonoid content, 1,1-diphenyl-2- picryl-hydrazyl free radical (DPPH·+) scavenging activities, 2,2´-azino-bis (3-etilbenztiyoazol-6-sulphonic acid) radical (ABTS∙ +) radical cation scavenging activity and cuprac method based cupric ion reduction capability are examined. Total phenolic compound content in ethanol extracts of lyophilized Ağşeftali and Zeferan peach was found to be 1293,9±84,9 mg GA / 100 g dry weight, 1026,3±99,46 mg GA / 100 g dry weight, respectively, as gallic acid (GAE) equivalent. The total amount of flavonoids was found to be 83,6±2,56 mg QE / 100 g dry weight, 110,9±6,07 mg QE / 100 g dry weight, respectively, as quercetin equivalent (mg QE). DPPH ·+ free radical scavenging activity was found to be 33,46 μg/ml and 23,45 μg/ml, respectively, as the IC50 value. ABTS ∙ + radical cation scavenging activity was found to be 31,17 µmol Trolox / g dry weight and 27,60 µmol Trolox / g dry weight respectively as trolox equivalent. According to the Cuprac method, the capacity to reduce cupric ions was found to be 80,34 µmol Trolox / g dry weight and 67,00 µmol Trolox / g dry weight respectively for Trolox equivalent for Ağşeftali and Zeferan peach. HPLC analysis of the samples showed that o-coumaric acid was the highest amount of phenolic compound in Ağşeftali and zeferan peach samples.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleIğdır Ağşeftali ve Zeferan şeftalisinin (Prunus persica L.) antioksidan ve radikal giderme aktivitelerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of antioxidant and radical scavenging activities of Ağşeftali and Zeferan peach (Prunus persica L.)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-10-09
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10274681
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityIĞDIR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid566230
dc.description.pages67
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess