Show simple item record

dc.contributor.advisorAtalay, Ali İhsan
dc.contributor.advisorKaya, Adem
dc.contributor.authorSayin, Hüseyin Onur
dc.date.accessioned2021-05-08T06:32:32Z
dc.date.available2021-05-08T06:32:32Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-02-04
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/623318
dc.description.abstractIğdır İli hayvancılığında kullanılan mısır silajlarının kimyasal kompozisyonları, silaj kalitesi ve aerobik stabilitelerinin belirlenmesi amacıyla 10 farklı işletmeden elde edilen silajların kalitelerinin saptanması amacıyla yapılan bu çalışmada silajların pH, KM, pH, FS, HK, HP, HY, ADF, NDF, in vitro gaz üretimi, in vitro metan üretimi, metabolik enerji ve organik madde sindirim dereceleri belirlenmiştir. Silajların büyük bir bölümünün silaj pH'sı ve kalitesi arzu edilen seviyede olmasına rağmen bazı silajların kuru maddesi oldukça düşük ve pH'sı yüksek olduğu için kalitesi düşük olarak saptanmıştır. Farklı işletmelerden elde edilen silajların pH değerleri 3,83 ile 4,76 arasında değiştiği bulunmuş olup en yüksek pH değeri 7 nolu işletmeden en düşük pH değeri ise 2 nolu işletmeden elde edilen silajda bulunmuştur. Silajların Fleig Skorları incelendiğinde genel olarak iyi-çok iyi kalitede oldukları tespit edilmiştir. Çalışma kapsamında elde edilen silajların Fleig skorları 31,45 ile 94,72 arasında olduğu en yüksek Fleig skoruna 2 nolu işletmeden alınan silajlarda rastlanmıştır. Bilindiği gibi Fleig skoru silajların kuru madde ve pH'sı baz alınarak hesaplandığı için 7 ve 8 nolu işletmelerden alınan silajların hem pH ları yüksek hem de kuru madde içerikleri düşük olduğundan Fleig skorları düşüktür. Fleig skoru silajların kalitesini gösteren önemli bir indekstir. Yani 7 ve 8 nolu işletmelerden elde edilen silajların kalitesi diğerlerine göre düşük bulunmuştur. Genel olarak bakıldığı zaman uygun kuru maddede hasat edilip silolanmayan silajların kaliteleri düşük bulunmuştur. Düşük kalitedeki silajlar çiftlik yönetiminde birtakım olumsuzluklara neden olabilmektedir. Bunların başında yem tüketiminde düşmeler buna bağlı olarak verim kayıpları ve yavru atmalara neden olduğu bilinmektedir. Bundan dolayı silaj materyalinin uygun zamanda hasat edilmesi oluşan silajın kuru madde içeriğinin ve kalitesinin yükselmesi neden olacaktır. Sonuç olarak, kaliteli silajlar elde etmek için hayvancılık işletmelerinde yapılacak olan silolama işlemlerinde, silajların başlangıç kuru maddeleri belirlenerek silolama yapılmasının uygun olacağı kanaatine varılmıştır.
dc.description.abstractIn order to determine the chemical compositions, silage quality and aerobic stability of corn silages used in animal husbandry in Iğdır province, in order to determine the quality of silages obtained from 10 different plants, pH, KM, OlpH, FS, HK, HP, HY, ADF, NDF, in vitro gas production, in vitro methane production, metabolic energy and digestion degrees of organic matter were determined. Although the silage pH and quality of the majority of silages are at the desired level, the dry matter of some silages is very low and the quality of the silage is low because of its high pH. The pH values of silages obtained from different establishments were between 3,83 and 4,76 and the highest pH value was found in the No. 7 plant and the lowest pH value was found in the No. 2 plant. When the fleig scores of the silages were examined, it was found that they were generally good-very good quality. Fleig scores of the silages obtained in the study were between 31,45 and 94,72 and the highest Fleig score was found in the silages obtained from the farm no. As it is known, since the Fleig score was calculated based on the dry matter and pH of the silages, the Fleig scores of the silages obtained from the enterprises 7 and 8 were high and the dry matter contents were low. Fleig score is an important index showing the quality of silages. In other words, the quality of silages obtained from enterprises 7 and 8 was found to be lower than the others. In general, the quality of silages which were harvested and not siloed in the appropriate dry matter was found to be low. Low-quality silages can cause a number of adversities in farm management. It is known that the decrease in feed consumption at the beginning of these causes yield losses and offspring. Therefore, harvesting the silage material at the appropriate time will result in an increase in the dry matter content and quality of the resulting silage. Harvesting at the appropriate time during silage was found to be a factor that directly affects the quality of silage. After that, if silage is determined and silo is carried out in silo operations, better quality silages will be obtained.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleIğdır ili hayvancılığında kullanılan mısır silajlarının kimyasal kompozisyonları, silaj kalitesi ve aerobik stabilitelerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermi̇nation of chemi̇cal composi̇ti̇on, silage quality and aerobic stability of maize silage used in animal production in IgdIr
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-02-04
dc.contributor.departmentZootekni Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10308809
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityIĞDIR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid607004
dc.description.pages50
dc.publisher.disciplineYemler ve Hayvan Besleme Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess