dc.contributor.advisor | Yeşildağ, Mesude Figen | |
dc.contributor.advisor | Çoruh, İrfan | |
dc.contributor.author | Dönmez, Cengiz | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T06:32:28Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T06:32:28Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2020-03-10 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/623301 | |
dc.description.abstract | Yapılan bu çalışmada sera üretim sisteminde bakteri I (Bacillus licheniformis HK13, Pseudomonas putida NK12, Stenotrophomonas maltophilia BY44), bakteri II (Bacillus subtilis SK26, Rhizobium radiobacter SK63, Pseudomonas fluorescens FC42) ve kimyasal gübre uygulamalarının domates bitkisinde salkım sayısı, erkenci verim, birikimli verim, birikimli meyve sayısı, ortalama meyve ağırlığı, meyve boyu, meyve çapı, meyve sertliği, meyve kuru ağırlığı, toplam suda çözünebilir kuru madde, meyve suyu pH'sı ve titre edilebilir asit miktarı üzerine etkileri araştırılmıştır. ANOVA testi ile farklı bakteri uygulamalarının erkenci verim, birikimli verim, birikimli meyve sayısı, meyve boyu ve titre edilebilir asit için önemli olduğu görülmüştür (p<0,05). Ortalama meyve ağırlığı, meyve çapı, meyve sertliği, meyve kuru ağırlığı, toplam sude çözülebilir kuru madde ve pH için yapılan varyans analizi sonucunda bakterilerin önemli bir etkisinin olmadığı gözlemlenmiştir (p=0,212, p=0.240). | |
dc.description.abstract | In this study, effect of bacteria I (Bacillus licheniformis HK13, Pseudomonas putida NK12, Stenotrophomonas maltophilia BY4), bacteria II (Bacillus subtilis SK26, Rhizobium radiobacter SK63, Pseudomonas fluorescens FC42) and chemical fertilizer were investigated for cluster number, cumulative yield, cumulative fruit number, averagefruit weight, fruit height, fruit diameter, fruit hardness, fruit dry weight, total water soluble dry matter, fruit juice pH and titratable acid content on tomato plants. ANOVA test showed that different bacterial applications were important for early yield, cumulative yield, cumulative fruit number, fruit height and titratable acid (p <0.05). As a result of the analysis of variance for average fruit weight, fruit diameter, fruit hardness, fruit dry weight, total water soluble dry matter and pH, no significant effect of bacteria was observed (p = 0.212, p = 0.240). | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Kimyasal gübre ve bitki gelişimini uyaran kök bakterilerinin (PGPR) domates yetiştiriciliğine etkisi | |
dc.title.alternative | The effect of chemical fertilizer and root bacteria (PGPR) on tomato growing | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-03-10 | |
dc.contributor.department | Bitki Koruma Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10327849 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | IĞDIR ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 614591 | |
dc.description.pages | 63 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |