Show simple item record

dc.contributor.advisorErtürk, Yakup Erdal
dc.contributor.advisorAtsan, Tecer
dc.contributor.authorÖzçalik, Sedat
dc.date.accessioned2021-05-08T06:32:27Z
dc.date.available2021-05-08T06:32:27Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-02-04
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/623295
dc.description.abstractTez çalışması Bursa il merkezi ve merkeze otuz kilometre uzaklığındaki toplam yedi ilçede yaşayan tesadüfi olarak belirlenen 512 tüketiciyle yüz yüze anket yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada yaş, cinsiyet, eğitim seviyesi, gelir seviyesi gibi tanımlayıcı özellikleri dikkate alınarak, kestane şekeri tüketim tercihleri ve satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, 1 Nisan 2018 - Haziran 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılan tüketicilerin % 72,7'si kestane şekeri tükettiğini bildirirken, ankete katılan tüketicilerin en az 0,20 kg ve en çok 5 kg kestane şekeri tükettikleri, ortalama tüketimin de 0,62 kg olduğu hesaplanmıştır. Tüketicilerin % 44,9'u en az ayda bir kez kestane şekeri tüketmektedir. Tüketicilerin % 47,5'i kestane şekeri alım yerini önemsemediğini belirtirken, % 22,1'inin kestane şekeri bayinden satın almayı tercih ettiğini belirtmiştir. Kestane şekeri satın alma yeri tercih nedeni olarak tüketicilerin % 53,7'si satış yerinin hijyen koşullarını, % 18,4'ü satılan ürünlerin tazeliğini, % 17'si satın alma yerine duyduğu güveni tercih nedeni olarak göstermiştir. Kestane şekeri satın alma nedeni olarak, en çok ürünün damak zevkine uygunluğunu, sırasıyla ürünlerin kaliteli olması ve tüketim alışkanlıklarını göstermişlerdir. Tüketicilerin % 36'sının, şuruplu kestane şekerini, % 22,9'unun şurupsuz kestane şekerini, % 33,8'inin çeşnili-kaplamalı kestane şekerini ve % 6,8'inin de kırıntı şeklinde satışa sunulan kestane şekerini satın almayı tercih ettikleri görülmüştür. Tüketicilerin % 35,2'si kestane şekerini sağlıklı bulduğunu, % 9,2'si sağlıksız ve % 55,7'i de bir fikrinin olmadığını beyan etmiştir. Tüketicilerin sadece % 43,9'u kestane şekeri satın alırken markaya önem vermektedir. Bu tez çalışmasıyla Bursa ilinde kestane ve kestane şekeri üretimi ve tüketimiyle ilgili verilerin derlenmiş, tüketicilerin kestane şekeri tüketim tercihlerini ve satın alma davranışlarını etkileyen faktörler belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Kestane, Kestane şekeri, Tüketici tercihleri, Tüketici satın alma davranışları, Bursa.
dc.description.abstractThesis study was carried out by using face to face survey method with 512 consumers who were randomly selected in Bursa city center and seven districts which are thirty kilometers away from the city center. The aim of the study is to determine the factors affecting consumption preferences and purchasing decisions for candied chestnut by taking into consideration the descriptive characteristics such as age, gender, education level and income level. The study was conducted between 1 April 2018 - June 2018.While 72.7% of the consumers reported that they consumed candied chestnut, it was calculated that the surveyed consumers consumed at least 0.20 kg and at most 5 kg candied chestnut and the average consumption was 0.62 kg. 44.9% of consumers consume candied chestnut at least once a month. While 47.5% of the consumers stated that they did not care about buying chestnut sugar, 22.1% preferred to buy candied chestnut from the dealer. As the reason for choosing candied chestnut, 53.7% of consumers indicated the hygiene conditions of the place, 18.4% for the freshness of the products, and 17% for the confidence in the place of purchase. As the reason for the purchase for candied chestnut, most products are suitable for the taste, respectively, the quality of products and consumption habits have shown. It was seen that 36% of the consumers prefer to buy the syruped candied chestnut, 22.9% of the candied chestnut without syrup, 33.8% of the seasoned-coated candied chestnut and 6.8% of the candied chestnut offered for sale in the form of crumbs. 35.2% of the consumers found candied chestnut healthy, 9.2% unhealthy and 55.7% stated that they had no idea. Only 43.9% of consumers buy chestnut candy and give importance to the brand. In this study, the data on chestnut and candied chestnut production and consumption in Bursa were compiled and the factors affecting the consumers' chestnut sugar consumption preferences and buying behaviors were determined.Key Words: Words: Chestnut, Candied chestnut, Consumer preferences, Consumer buying behavior, Bursa.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEkonomitr_TR
dc.subjectEconomicsen_US
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleTürkiye`de kestane şekeri tüketici tercihlerini etkileyen faktörlerin analizi: Bursa ili örneği
dc.title.alternativeAnalysis of factors affecting the consumer preferences for candied chestnust in Turkey: A case study of Bursa province
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-02-04
dc.contributor.departmentTarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmConsumption
dc.subject.ytmnull
dc.subject.ytmConsumption behaviours
dc.subject.ytmConsumption habits
dc.subject.ytmConsumption expenditures
dc.subject.ytmBursa
dc.identifier.yokid10296324
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityIĞDIR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid606820
dc.description.pages102
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess