Show simple item record

dc.contributor.advisorGürbüz, Ramazan
dc.contributor.authorGüney Saritaş, Ayfer
dc.date.accessioned2021-05-08T06:32:25Z
dc.date.available2021-05-08T06:32:25Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-02-05
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/623290
dc.description.abstractBu çalışma Iğdır ili sert zemin alanlarında yaygın olarak bulunan Convolvulus arvensis L. Amaranthus retroflexus L. ve Setaria viridis (L.) P. Beauv. yabancı otları üzerine solar yöntemle elde edilen 98°C'deki sıcak suyun bitkilerin farklı gelişme dönemleri üzerindeki etkisini araştırmak amacı ile 2017-2019 yılları arasında yürütülmüştür. Çalışma tesadüf parselleri deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çalışmada bitkilerin üç gelişme dönemlerinde ( 20, 40 ve 60 günlük ) uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Çalışmada birim alana düşen dozlar traktörün hızına göre ayarlanmıştır. 1. doz uygulaması traktörün ilerleme hızı 4 km/sa hızla ilerlemesi durumunda enerji miktarı 33,3 kJm-2 olup, 2. Doz uygulaması ise traktörün ilerleme hızı 2 km/sa enerji miktarı 66,6 kJm-2 olacak şekilde uygulanmıştır. Ayrıca bu çalışmada sıcak suyun bitkinin kaplama alanında meydana getirdiği etkiyi incelemek için dijital fotoğraf makinesi kullanılarak `ImageJ'' paket programı ile değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler sonucunda kuru madde miktarındaki düşüşün C. arvensis toprak üstü ve altı toprak aksamlarının üzerinde çok daha etkili olduğu görülmüştür. S. viridis ve A. retroflexus toprak üstü ve toprak altı aksamında ise sonuçları benzerlik göstermiştir. İki farklı doz (1. doz ve 2. doz) uygulamasında ikinci doz uygulamasının daha etkili olduğu görülmüştür. Yabancı otların birinci gelişme dönemleri genel olarak ikinci gelişme dönemlerine göre sıcak su uygulanmasından daha fazla etkilendiği görülmüştür. Sonuç olarak çalışmada kullanılan her üç yabancı otunda hem toprak altı hemde toprak üstü aksamlarının kuru madde miktarında genel bir azalmanın oduğu görülmüştür.
dc.description.abstractThis study was carried out between 2017-2019 in order to investigate the effect of hot water at 98 ° C obtained by solar method on Convolvulus arvensis L. Amaranthus retroflexus L. and Setaria viridis (L.) P. Beauv. Which are commonly found in hard surface areas of Iğdır province, on different developmental stages of the seweeds. The experiment was arranged as a randomized complete block design with four replicates to investigate the impact of three growth stage (20, 40 and 60 dayold weeds) and two energy dose swereused by adjusting tractor travel speeds (2 km and 4 km per hour). The used two energy dose swere 33,3 kJm-2at 2 km/h as first dose and 66,6kJm-2at 4 km/h as second dose. For evaluating the effect of hot water on the plant coverage areas, the taken photos with a digital camera was used with the `ImageJ' package program. As a result of the obtained data, it was found that the decrease in dry matter amount was more effective on C. arvensis above and below ground plant parts. The results of S. viridis and A. retroflexus above and below ground were similar. These cond dose was found to be more effective in two different doses (1st dose and 2nd dose). The first growth stage of weed swere generally more affected by hot water application than the second growth stages. As a result, it has been observedthata general decrease in dry matter amount of above ground and belowe ground parts of the three weed species.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleTermal yöntemlerle elde edilen sıcak su dozlarının Convolvulus arvensis L., Setaria viridis (L.) ve Amaranthus retroflexus L. yabancı otları üzerindeki etkileri
dc.title.alternativeEffects of hot water doses obtained by thermal methods on Convolvulus arvensis L., Setaria viridis (L.) and Amaranthus retroflexus L.
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-02-05
dc.contributor.departmentTarım Bilimleri Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10314452
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityIĞDIR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid607273
dc.description.pages63
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess