Üç farklı bölgeden toplanan yeşil ceviz kabuğunun dört bakteri ve bir maya türü üzerinde gösterdiği antimikrobiyal aktivitenin tayini
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çalışmamızda, Juglans regia L. (ceviz) bitkisinin yeşil meyve kabukları bitkimateryali olarak seçilmiştir. Bu bitki tıbbi ve ticari değere sahiptir. Bitki materyalleriüç farklı istasyondan (İstanbul-Güzelyalı-G.Z.O.L. Bahçesi, Giresun-Şebinkarahisar-Bağlar Köyü, Kocaeli-Çayırova-GYTE Kampüsü) toplanmıştır. Bitki materyalleri ikifarklı yöntem kullanılarak (Direk özütleme ve Soxhlet apereyi ile özütleme)özütlenmiştir. Bu özütler canlılarda ve insanda patojen olan mikroorganizmalar(Bacillus cereus 4312, Staphylococcus aureus 29213, Salmonella enteritidis 64,Escherichia coli ATCC 1213, Candida albicans ATCC 8739) üzerine uygulanmıştır.Bu çalışmanın amacı Juglans regia L. (ceviz)' nin yeşil meyve kabuklarınınantimikrobiyal aktivitesini belirlemektir. Juglans regia L. bitkisinin yeşil meyvekabuklarının antimikrobiyal aktivitesini belirlemek için Disk-Difüzyon Metodukullanılmıştır. Çalışmada kontrol grubu olarak beş farklı antibiyotik (Gentamisin,Ampisilin, Kanamisin, Streptomisin, Siproflaksin) ve bir tane de ticari antifungal ilaç(Oceral) kullanılmıştır.Üç farklı istasyondan toplanan cevizlerden elde edilen özütlerinmikroorganizmalar üzerine uygulanması sonucunda, Staphylococcus aureus 29213suşunun 8 mm-16 mm, Salmonella enteritidis 64 suşunun 7 mm-12 mm,Escherichia coli ATCC 1213 suşunun 8 mm-10.5 mm, Candida albicans ATCC8739 10 mm-17 mm ve Bacillus cereus 4312 suşunun ise 10 mm-15.5 mm aralığındainhibisyon zon çapları oluşturdukları belirlenmiştir. Sonuçlar kontrol gurupları ilekarşılaştırıldığında, Güzelyalı cevizinden direk elde edilen özütlerin tüm deneymikroorganizmaları üzerinde, GYTE ve Şebin cevizlerinden direk elde edilenözütlerin ise Staphylococcus aureus 29213 ve Bacillus cereus 4312 suşları hariçdiğer deney mikroorganizmaları üzerinde kontrol guruplarına göre daha az etkiliolduğu gözlemlenmiştir. GYTE cevizinin özütlerinin bu iki suş üzerinde Ampisilinkadar, Şebin cevizinin özütlerinin ise bu iki suş üzerinde Ampisilin' den daha fazlaetkili olduğu belirlenmiştir. Üç farklı istasyondan toplanan cevizlerden Soxhletapereyi ile elde edilen özütlerin uygulanması sonucunda sadece Şebin cevizininCandida albicans ATCC 8739 ve Bacillus cereus 4312 üzerinde antimikrobiyalaktivite gösterdiği gözlemlenirken, GYTE ve Güzelyalı cevizleri bu yöntemleözütlendiğinde herhangi bir aktiviteye sahip olmadıkları gözlemlenmiştir. Sonuçlaragöre Juglans regia L. bitkisinin yeşil meyve kabuklarından elde edilen özütlerinantimikrobiyal aktivitesinin olduğu belirlenmiştir. In this study, the green fruit husks of Juglans regia L. (walnut) was choosed as aplant material. This plant has medical and commercial values. Plant materials werecollected from three different stations (İstanbul-Güzelyalı-G.Z.O.L. Garden,Giresun-Şebinkarahisar-Bağlar Village, Kocaeli-Çayırova-GYTE Campus). Plantmaterials were extracted by using two different methods (Direct Ekstraction andSoxhlet Extraction). These extracts were applied on different microorganisms thatare pathogens on different organisms and human (Bacillus cereus 4312,Staphylococcus aureus 2923, Salmonella enteritidis 64, Escherichia coli ATCC1213, Candida albicans ATCC 8739). The aim of this study is to determine theantimicrobial activity of the green fruit husks of Juglans regia L. (walnut). Toobserve the antimicrobial activity of the green fruit husks of Juglans regia L., Disk-Diffusion Method was used in this study. Four antibiotics (Gentamisine,Amphicilline, Canamycine, Streptomycine, Ciprofloxacin) and an antifungalmedicine (Oceral) were used in studies for control group.After applying the extracts of walnuts that were collecting from three differentstations on the microorganisms, Staphylococcus aureus 2923; 8 mm-16 mm,Salmonella enteritidis 64; 7 mm-12 mm, Escherichia coli ATCC 1213; 8 mm-10.5mm, Candida albicans ATCC 8739; 10 mm-17 mm and Bacillus cereus 4312; 10mm-10.5 mm inhibition zones were formed. When the results were compared withthe control groups, the exctracts of Güzelyalı walnut by direct extraction were lessactive on all experiment microorganisms and the exctracts of GYTE and Şebinwalnuts by direct extraction were less active on the other experiment microorganismsexcept Staphylococcus aureus 2923 and Bacillus cereus 4312 strains according to thecontrol groups was seemed. The extracts of GYTE walnut were active as Ampicillineon these two strains, the extracts of Şebin were more active on these two strains fromAmpicilline was determined. After applying the extracts of Soxhlet of walnuts thatwere collecting from three different stations on the microorganisms, while onlyŞebin walnut had antimicrobial activity on Candida albicans ATCC 8739 andBacillus cereus 4312 strains was seeming, GYTE and Güzelyalı walnuts had not anyantimicrobial activity. According to the results, the antimicrobial activity of theextracts of green fruit husks of Juglans regia L. was determined.
Collections