Besin reddi olan ve olmayan migrenli kadın hastalarda kan amonyak düzeyi araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Migren, ataklarla seyreden, günlük aktivitelerı olumsuz etkileyen bir baş ağrısıdır ve etiyopatolojısi tam olarak aydınlatılamamıştır. Erişkin yaşta bulgu verebilen omitin transkarbamilaz eksikliğinde (OTO), besin reddine karşı oluşan baş ağrısı migrenle karıştırılarak hastaların tedavisinin aksamasına neden olmaktadır. Bu çalışmada amacımız, besin reddi olan ve olmayan migreni! kadın hastalarda kan amonyak düzeyine bakılarak, ayrıcı tanıda OTC eksikliğine dikkat çekmektir.Çalışma Uluslararası Baş Ağrısı Derneğinin 2004 kriterlerine göre tanı almış 124 auralı ve 29 aurasız migreni! kadın hasta ile gerçekleştirildi. Hastalar besin reddi olan ve olmayan şeklinde iki gruba ayrıldı. Hastalardan venöz kan örnekleri alındı ve kan amonyak düzeyi çalışıldı. Çalışmada istatistiksel analizler için; Bağımsız örnek t test, Mamı Whitney U test ve Ki-Kare testi kullanıldı.Çalışmamızda besin reddi olan ve olmayan migreni! hastalarda kan amonyak düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır.Sonuçlarımız migren hastalarında, amonyak değeri takibinin ve ayırıcı tamda OTC eksikliğinin önemsiz olabileceğini düşündürmektedir. Amonyak değerinin migren patogenezindeki öneminin belirlenmesi için geniş ölçekli çalışmalara ihtiyaç vardır.Anahtar kelimeler: Migren, Omitin transkarbamilaz eksikliği, Amonyak, Besin intoleransı Migraine is a type of headache which has an adverse affect on daily activities and ıts etiophatology can't be explained exactly. In the omithine transcarbamyîase defi deney (OTC) symptoms onset at middle age, headaches whıch come ınto existence against food intolerance is confused with migraine and canse interruptions in the treatments of patients. In this research our purpose is to lake atteııtion on OTC in diagnosis by serum amonia level in female patients having food intolerance or not.This study is achieved with female migraine patients 29 with aura and 124 without aura who have been diagnosed through 2004 criteria of International Headache Society. Patients divided two groups: food intolerance and non-food intolerance. Venous blood sample is taken from patients and blood amonia level examined. Student sample t Test, Mann Whitney U test and Ki-square were applied for statistical analyses.Our results suggets that, no signifîcant change in serum ammonia levels in migraine patients with food intolerance compared to non-food intolerance.Our study gives an impression that it may be unimportant following the amonia levels and differential diagnosis of OTC deftcieııcy in migraine patients. More extensively studies are also needed for agreeing the importance of amonia value in migraine pathogenesis.Key Words:Migraine, Omithine transcarbamyîase defi deney, Amonia,Food intolerance
Collections