Yüksek yağ ve karbonhidrat diyetinin sıçanlarda toplam kolesterol düzeyine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı, yüksek yağ ve karbonhidrat diyetinin sıçanlarda toplam kolesterol düzeyine etkisini araştırmaktır. Deneyde yirmi dört adet Wistar-albino sıçan rastgele 3 gruba ayrıldı, başlangıç ağırlıkları ölçüldü. Grup I (kontrol) standart diyete ilave gavajla serum fizyolojik, Grup II standart diyete ilave gavajla sukroz çözeltisi, Grup III standart diyete ilave gavajla ayçiçeği yağı verilmek suretiyle toplam 4 hafta süreyle beslendiler. Diyet programının sonunda ağırlıkları tekrar ölçüldü ve 12 saat aç bırakılarak ketamin-ksilazin anestezisi altında kanları alındıktan sonra eksanguinasyonla ötenazi işlemi yapıldı.Yüksek yağ diyeti ile beslenen Grup III, kontrol grubu (Grup I) ile karşılaştırıldığında toplam kolesterol değerleri yüksek ancak birbirine yakın bulundu (p>0.05). Yüksek karbonhidrat diyeti ile beslenen Grup II, kontrol grubu (Grup I) ile karşılaştırıldığında toplam kolesterol değerleri yüksek bulundu (p<0.05). Grup II ile Grup III karşılaştırıldığında ise Grup III'ün toplam kolesterol değerleri yüksek ancak Grup II 'nin değerlerinden düşük bulundu (p>0.05). Bu değerler, yüksek karbonhidrat diyetinin sıçanlarda toplam kolesterol düzeyini daha fazla artırdığını göstermektedir. The purpose of this study is to investigate high fat and carbohydrate diet's effect of serum total cholesterol levels in rats. In this experiment, twenty-four Wistar albino rats were randomly divided into 3 groups, the initial weights were measured. Group 1 (Control) by saline solition gavage in addition to a standard diet, group 2 by sucrose solution gavage in addition to a standard diet, group 3 by sunflower oil gavage in addition to standard diet were fed for 4 weeks totally. At the end of diet program their weights were measured again and fasted for 12 hours, after taking blood under ketamine-xylazine anesthesia and euthanasia exsanguination was performed.When group 3 which was fed with high fat diet, compared with the control group (group 1) it is found that cholesterol levels were high but similar (p> 0.05). When group 2 which was fed with high-carbohydrate diet, compared with the control group (group 1) it is found that the total cholesterol levels were significantly higher than control group (p <0.05). When group 2 and group 3 compared it is found that the group 3 has high total cholesterol levels, but close to the values of group 2 (p> 0.05). These values indicate that the high carbohydrate diet in rats increases total cholesterol level.
Collections