Amasya İli süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal durumu ve ahır mekanizasyonu üzerine bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET AMASYA İLİ SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNİN YAPISAL DURUMU VE AHTR MEKANİZASYONU ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Ahmet AYGÜN Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 1998, SS sayfa Danışman : Doç. Dr. Gazanfer ERGÜNEŞ Jüri : Doç. Dr. Gazanfer ERGÜNEŞ Bu çalışma ile, Amasya Bölgesi'ndeki süt sığırcılığı işletmelerinin mevcut yapısal durumlarının ve sorunlarının belirlenmesine, yaygın ahır tipleri ve ahır mekanizasyonunun durumu ile makinalaşma derecelerinin ortaya konulmasına çalışılmıştır. Böylece, gelecekte bu konuda meydana gelecek gelişmelere ışık tutmak amaçlanmıştır. Bu amaçla, Amasya Bölgesini temsil edebilecek şekilde, süt sığırcılığının yoğun olduğu kesimler belirlenmiş ve belirlenen 7 yerleşim birimindeki, toplam 423 adet işletme ve 1 190 adet süt sığırı araştırmanın ana kaynağını oluşturmuştur. Populasyonu oluşturan 423 adet süt sığırcılığı işletmesinden `Basit Tesadüfi Örnekleme Yöntemi` ile belirlenen 62 adet örnek işletmeden anket yoluyla elde edilen bilgiler ise, araştırmada analiz edilen materyali meydana getirmiştir. Örnek işletmeler süt sığırı sayılarına göre tabakalandırılmış ve değerlendirmeler, bu tabakalar ışığında yapılmıştır. Araştırma anketi sonucunda; Amasya ili süt sığırcılığı işletmelerinin, mevcut işgücü durumu, arazilerinin dağılımı ve bitkisel üretim desenleri, süt sığırcılığında kullanılan alet- ekipmanların sayıları ve kullanım dereceleri ile mevcut ahır tipleri ve özellikleri incelenerek, durum tesbiti yapılmıştır. Tesbit edilen sorunlara yönelik, çözüm önerileri getirilmiştir. Anahtar Kelimeler Süt Sığırcılığı, Ahır Mekanizasyonu. ABSTRACT A STUDY ON THE STRUCTURE OF DAIRY FARMS AND STABLE MECHANIZATION IN AMASYA Ahmet AYGÜN Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Agricultural Machinery Masters Thesis 1998, Page 55 Supervisor : Assoc. Prof. Gazanfer ERGÜNEŞ Jury : This study aimed to determine the structural organization of dairy farms and their problems, present types of stable and their level of mechanization in Amasya. For the aim, it was determined where dairy farms showing how it was in Amasya, were widespread and total 423 of milking companies and 1190 cows in the determined 7 locations were the main source for the research. The results obtained from selected 62 of sample companies among population or 423 of dairy farms by the completed Random Design were analized. The sample companies were classified according to the number of dairy farms, and result were analized. Consequently, the present working positions, the distribution of lands and the desings of plant production, the number of equipments used and thleir using levels in milking and the present types of stable and their characteristics were determined in the study area. The ways how to solve the problems determined were showed. Key Words : Dairy farms, stable mechanization
Collections