Tokat ilinde selekte edilen bazı badem tiplerinin (Prunus amygdalus L.) yağ asitleri tayini
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma Tokat bölgesinde yetiştirilmekte olan 8 tatlı badem tipinde yürütülmüştür. Her tip badem için Modifıye Folch metoduna göre lipit ekstraksiyonu yapılmıştır. Ham badem yağından yağ asitleri metil esterleri oluşturularak MİS cihazı kromatografisiyle yağ asitleri analizi yapılarak farklı oranlarda yağ asitleri tespit edilmiştir.. Yapılan analiz sonucunda en yüksek oranda bulunan yağ asitleri, ÇB-07 badem tipinde %70,41 oranında oleik, ÇB-02 tipinde %76,24 oranında palmitoleik, YB-04' te %66,26 palmitik, ŞT-11' de % 64,42 linoleik, ÇB-11' de %64,76 linoleik, ES-04' te %70,68 oleik, YD-09'ta %58,28 linoleik, FD-03'te %100 oranında cis-8 heptadekenoik asittir. En az bulunan yağ asitleri ise, ÇB-07' de %0,09 (9:0), ÇB-02' de %23,76 cis-10 heptadekenoik asit, YB-04'te %0,92(8-metil-dekanoik asit), ŞT-11 'de %0,07 linolenik, ÇB-11 'de %0,20 14 metil-9-hekzadekenoik, ES-04'te %0,08 araşidik, YD-09'da %0,09 (10-metil 9 tridekanoik asit) olmuştur. Esansiyel yağ asidi olan linoleik asidin bol miktarda bulunması ve oleik asidin iki çeşit bademde yüksek bulunmasıyla, özellikle gelişme ve büyüme çağı başta olmak üzere bademin sağlıklı ve dengeli beslenmede önemli rol alacağı kanaatindeyiz. İlginç bir sonuç olarak tek karbon sayılı yağ asitleri de tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Tokat ili, Badem, Yağ Asitleri, Esansiyel Yağ Asitleri, Sağlık This research was carried on eight almond type grown in Tokat Area. Lipid extraction was realized according to modifed Folch method for every almond type. Fatty acd analysis has been done through MIS cromatography by fatty acids metyl esthers out of raw almond fat. And fatty acids in different proporltions have been found. According to the analysis, the fatty acids found in high proportion are oleic acid at 70.41 percent in ÇB-07 almond type, palmitoleic acid at 76,24 percent in ÇB-02 type, palmitic acid at 66,26 percent in YB-04 type, linoleic acid at 64,42 percent in ŞT-1 1 type, linoleic acid at 64,76 percent in ÇB-11 type, oleic acid at 70,68 percent in ES-04 type, linoleic acid at 58,38 percent in YD-09 type, cis-8-heptadecenoic acid at 100 percent in FD-03 type. The fatty acid found in low proportion are nanoenoic acid at 0,09 percent in ÇB-07, cis-10-heptadecenoic acid at 23,76 percent in ÇB-02, 8-methyl-decanoik acid at 0,92 percent in YB-04, linolenic acid at 0,07 percent in ŞT-1 1, 14-methyl-9 hecsadeconoic acid at 0,20 percent in ÇB-11, araşhidic acid at 0,08 percent in ES-04, trideconoic acid at 0,09 percent in YD-09. We believe that almond will have an important part in hearty and balanced diet in every stages of life, especially in growing and developmant ages, since linoleic acid, which is essential fatty acid, is found in high amount and oleic acid is found in two almond types. As an interesting result, fatty acids with oddcarbon number have also been found. Key Words: Tokat City, Almond, Fatty acids, Essential Fatty acids, Health.
Collections