Türkiye`de enflasyonun tarım kesimine etkileri (1983-1998)
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET TÜRKİYE'DE ENFLASYONUN TARIM KESİMİNE ETKİLERİ (1983-1998) Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı ' Yüksek Lisans Tezi 2000, 120 sayfa Danışman : Prof. Dr. A. Zafer GÜRLER Jüri : Prof. Dr. A. Zafer GÜRLER Jüri : Yrd. Doç. Dr. Gülten GÜMÜŞTEKİN Jüri : Yrd. Doç. Dr. Halil KIZILARSLAN Bu çalışmada, Türkiye'deki yüksek oranlı enflasyonun tanm ürünleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Araştırma konusu bitkisel ve hayvansal ürünler amaçlı olarak seçilmiştir. 1983-1998 döneminde ele alınan ürünlerin cari ve reel fiyatları karşılaştınlmıştır. Bu karşılaştırmaya göre, cari ürün fiyatlarının reel ürün fiyatları üzerinde artış gösterdiği belirlenmiştir. Araştırma kapsamındaki ürünlerin fiyatları ile bu ürünlerin üretiminde kullanılan girdi fiyatları da karşılaştınlmıştır. Bitkisel ürünler için; ilaç, sulama suyu ve işgücü fiyatlarının çiftçinin alım gücünü olumsuz yönde etkilemiştir. Ayrıca araştırma dönemi boyunca, tohum, gübre ve akaryakıt fiyatlarının sürekli yükselme eğiliminde olduğu belirlenmiştir. Hayvansal ürünlerde ise işgücünün önemli bir maliyet unsuru olduğu saptanmıştır. İncelenen dönem boyunca ürün - girdi pariteleri hesaplanmıştır. Böylece çiftçinin satm alma gücünün enflasyonla bağlantılı olarak değişimi ortaya konulmuştur. Genel olarak enflasyon oranının yüksek olduğu yıllarda çiftçinin, satın alma gücünün düştüğü, buna karşın, enflasyon oranının düşük olduğu yıllarda çiftçinin satın alma gücünün arttığı görülmüştür. Araştırma sonucuna göre; enflasyon baskısından en fazla zarar gören bitkisel ürün, şekerpancarı, enflasyondan en fazla zarar gören hayvansal ürünün ise, yumurta olduğu tespit edilmiştir. Enflasyon baskısından en az zarar gören bitkisel ürünün, tütün, enflasyon baskısından en az zarar gören hayvansal ürünün et olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Enflasyon, İç Ticaret Hadleri, Çiftçinin Satın Alma Gücü, Ürün Fiyatı, Girdi Fiyatı II ABSTRACT THE EFECTS OF INFLATION ON AGRICULTRE SECTION IN TURKEY (1983-1998) Gülistan ERDAL Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Sciences Departmend of Agricultural Economics Master Thesis 2000, 120 page Supervisor : Prof. Dr. A. Zafer GÜRLER Jury : Prof. Dr. A. Zafer GÜRLER Jury : Assist. Prof. Dr. Gülten GÜMÜŞTEKİN Jury : Assist. Prof. Dr. Halil KIZILASLAN The effects of high ratio inflation on agricultural products in Turkey has been searched in this study. Current and real prices of products taken in between 1983 to 1998 period was compared. According to this comperison an inerease of currend products prices have been found out. And also, the inputs of the products produced and the prices of them were compared in this experiement. For the plant products; the chemicals, irrigation waten and labores prices have influnced the purchasing power of farmers. On the often hand it is fount that the prices of seed, pertilizer and fuel increased continiously. As to animal products; it is found that the laborer power was the most important element. During the experiment period, the parities of products input has been calculated, in this way, the varietion of purchasing power of farmer related to the inflation has been realized. Generally, when the inflation ratio was hing, the purchase power of farmer has decreased. In contrast to this when the inflation ratio was low the purchase power of farmer has been high. According to the result of experiement; the sugar heet was the most influnced erop from the high inflation, in the plant products. Egg was the most influnced products of animal product from the high inflation. Tobacco and meat were the products of plant and animal which inflinced very small from the high inflation. Key words; Inflation. Internal Terms of Trade, The Purchasing Power of Farmer, Input Price, Product Price
Collections