Tokat ili Merkez ilçede projeye dayalı damızlık süt sığırcılığı işletmelerinin ekonomik analizi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET TOKAT İLİ MERKEZ İLÇEDE PROJEYE DAYALI DAMIZLIK SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNİN EKONOMİK ANALİZİ Gülçin KARAASLAN Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2000, 135 Sayfa Danışman : Doç.Dr. Osman KARKACIER Jüri : Doç.Dr. Osman KARKACIER Jüri : Doç.Dr. Adnan ÇİÇEK Jüri : Doç.Dr. Ergün DEMİR Bu araştırma Tokat İli Merkez İlçede projeye dayalı damızlık süt sığırcılığı işletmelerini kapsamaktadır. Araştırmada kullanılan veriler tam sayım yapılarak 43 işletmeden anket yöntemi ile elde edilmiştir. İşletmeler (1-5 baş) ve (6-+ baş) işletmeler şeklinde iki gruba ayrılarak incelenmiş, ayrıca genel ortalamaya ilişkin bilgilerde verilmiştir. İşletmelerin sosyo-ekonomik yapıları incelenmiş, yıllık ekonomik faaliyet sonuçları belirlenmiştir. Net hasıla ve net çiftlik geliri iki grupta da pozitif bulunmuştur. Araştırmada sütün tam maliyet analizi yapılmış, süt maliyetinin sütün satış fiyatının üzerinde olduğu belirlenmiştir. İncelenen işletmelerin yetiştiricilik ve pazarlama yapısına ilişkin bilgiler ve sorunlar ortaya konulmuştur. Ayrıca kültür ırkı süt sığırcılığında üretimin fonksiyonel analizi Cobb-Douglas tipi üretim fonksiyonu ile belirlenmeye çalışılmıştır. Süt üretim değeri üzerinde etkili olan en önemli değişkenler; yem masrafları, yem bitkileri ekim alanı ve hayvan değeri olarak saptanmıştır. Anahtar Kelimeler; süt sığırcılığı, ekonomik analiz, ekonometrik analiz, süt maliyet analizi Bu çalışma Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörlüğü Araştırma Fonu tarafından desteklenmiştir. ABSTRACT ECONOMIC ANALYSIS OF DAIRY CATTLE FARMING UNDER PROJECT IN CENTRAL COUNTY OF TOKAT PROVINCE Gülçin KARAASLAN Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Master Thesis 2000, 135 page Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Osman KARKACIER Jury : Assoc. Prof. Dr. Osman KARKACIER Jury : Assoc. Prof. Dr. Adnan ÇİÇEK Jury : Assoc. Prof. Dr. Ergün DEMİR This study covers dairy cattle farming enterprises under project in central county of tokat province. Data were collected from 43 enterprises by survey. Enterprises were divided into size groups. The first size group was composed of enterprises having betwen 1 and 5 cattle, and the second size group having 6 and more cattle and also information related to general average was given. The socio-economic structure of the enterprises has been investigated. In addition, the results of annual economic activities have been determined. Net Revenue and Net Farm Income were found positive for both groups. In the study, the cost of 1 kg milk was calculated and as a result it has been determined that the production cost of milk was higher than the price of milk The problems of enterprises related to dairy cattle farming and marketing structure were determined. In functional analysis of dairy cattle farming Cobb-Douglas production function was used. It has been found that the most important variables affecting milk product value were feed cost, planting area of foragee, and animal value. Key Words: dairy cattle farming, economic analysis, econometric analysis, analysis of production cost of milk.
Collections