Study on diagnosis and control of soil-borne fungal pathogen of greenhouse grown pepper (capsicum annum L.) in the vicinity of Kumluca Antalya
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET GÜNEŞ ISITICILI KURUTMA SERASINDA, BİBER, DOMATES VE KOÇAN MISIRIN KURUTMA PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ O. Cengiz DURAK Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinalan Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2000, 64 Sayfa Danışman : Doç. Dr. Ali KASAP Jüri : Doç. Dr. Ali KASAP : Doç. Dr. Gazanfer ERGÜNEŞ : Doç. Dr. Resul GERÇEKÇİOĞLU Tokat bölgesi iklim değerlerini dikkate alarak, biber, domates ve mısır, yürütülen çalışmada, kurutma serası içinde ve dışmda kurutulmuştur. Domatesler yıkanarak yarım ve çeyrek parçalara ayrılmıştır. Biberler yıkanarak saplan ve çekirdekleri çıkartılmış tüm ve kıyılmış olarak kurutulmuştur. Mısır ise koçan halinde ve tanelere ayrılarak kurumaya alınmıştır. Ürünlerin kuruma karakteristikleri 3 ayrı dönemde belirlenmiştir. Denemeler süresince kurutma ortamlarının sıcaklık ve nem değerleri ölçülmüştür. Denemeler sonucunda bütün ve kıyılmış olarak kurutulan biberlerin sera içinde dış ortama göre daha hızlı kuruduğu saptanmıştır. Sera içinde bütün olarak kurutulan biberlerin nem değeri 5. Gün sonunda % 8,80 olurken sera dışında 6. gün sonunda % 6,73 olmuştur. Kıyılmış biberlerin nem değerleri ise sera içinde 3. gün sonunda% 6,27 ve sera dışında 5. gün sonunda %9,00 olduğu belirlenmiştir. Yarım parçalar halinde denemeye alınan domateslerin sera içinde ve sera dışında 6. ve 7. günde % 7,80 ve % 8,96 çeyrek parçalar halinde ki domateslerin ise sera içinde ve sera dışında 5. ve 6. günde % 6,55 ve % 7,50 sabit nem değerine ulaştığı görülmüştür. Koçan mısırın sera içinde ve sera dışında 4. günde % 9,97 e, tane mısır ise üç günde % 7,34 sabit nem değerine ulaştığı görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Kurutma serası, güneşte kurutma, biber, domates, mısır. m ABSTRACT DETERMINATION OF DRYING PARAMETERS OF PEPPER, TOMATO AND CORN IN SOLAR HEATING DRYING HOUSE Ö.Cengiz Durak Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Agricultural Machinery Master Thesis 2000, 64 Page Supervisor: Assoc. Prof. Ali KASAP Jury : Assoc. Prof. Ali KASAP : Assoc. Doç. Dr. Gazanfer ERGÜNEŞ : Assoc. Doç. Dr. Resul GERÇEKÇİO?LU Pepper, tomato and corn dried in and out of drying hot-house in the study carried out in Tokat, taking into account regional climate values. Tomatoes were washed and sliced into half and quarter pieces. Peppers were also washed and dried whole or sliced after their steams and seeds were removed. Corn were dried either in whole or only seed. Drying characteristics of the processed materials were studied in 3 different periods. Throughout the research, temperature and humidity in the drying places were recorded. It is determined that peppers either whole or sliced were dried faster in the hot-house. Humidity of the dried-whole-peppers was 8,80 % at the end of the 5th day in the hot house, humidity was 6,73 % at the end of the 6th day out of the hot-house. Humidity of the sliced-peppers in the hot-house was 6,27 % at the end of the 3rd day, and out of theIV hot-house was 9 % at 5th day. Humidity of the tomatoes treated as half pieces was 7,80 % and 8,96 % in and out of the hot-house at 6th and 7th day, respectively. However, quarter pieces tomatoes reached to constant humidity of 6,55 % and 7,50 % at 5th and 6th day in and out of the hot-house, respectively. Drying of corn was completed at 4th and 3rd day at the humidity of 9,97 % and 7,34 % for whole and seed form respectively in and out of the hot-house. Key Words : green houses drier, solar drying, pepper, tomato, corn.
Collections